ne., 13. říjen 2019 11:59

Kipchoge uběhl maraton pod dvě hodiny

Eliud Kipchoge Eliud Kipchoge Zdroj: The Canadian Press
Vídeň - Byl to sen, který se stal pro Keňana Eliuda Kipchogeho skutečností. V sobotu se ve vídeňském Prátru stal prvním člověkem, který zaběhl vzdálenost 42,2 kilometrů pod dvě hodiny.

Jeho čas 1:59:40 nebude ale uznán. Čtyřiatřicetiletý olympijský vítěz totiž neběžel oficiální závod, ale světový rekord pokořil v rámci projektu INEOS 1:59 Challenge, kde mu bylo při ruce 41 vodičů, kteří se postupně střídali. S Kipchogem tak běžely výrazné běžecké osobnosti jako bratři Jakob, Filip a Henrik Ingebrigtsenové, olympijský vítěz Matthew Centrowitz, evropský rekordman v půlmaratonu Julien Wanders, vicemistr světa Selemon Barega, mistr světa v krosu Jacob Kiplimo nebo řada vítězů Diamantové ligy.

Kipchoge odstartoval svůj závod v 8:15 ve Vídni. Čas startu byl stanoven podle počasí, které ale nebylo tak příznivé, jak se počítalo. Kipchoge se musel poprat s deštěm, nakonec i to ale zvládl. Po jednadvaceti kilometrech byl na čase 59:35, což znamenalo, že má ještě dobrých jedenáct sekund k dobru. Svoje tempo si udržel až dokonce, kde vítězně proběhl cílem.

Rekordman se pokusil o prolomení dvouhodinové hranice na 42,2 kilometrů již před dvěma lety na motoristickém okruhu v Monze. Tehdy se mu to ale nepovedlo.

I přesto, že se Kipchogeho rekordní čas pod dvě hodiny nebude počítat jako oficiální, je to důkaz toho, že člověk neustále posouvá své vlastní hranice. V cíli Keňan vzpomínal na první míli pod čtyři minuty, kterou v roce 1954 zaběhl Roger Bannister. „Asi je to od té doby největší atletický mezník, ukázali jsme světu, že člověk nemá hranice. Snad to bude inspirací pro další lidi," dodal.

Zobrazeno 1060 krát
Naposledy upraveno: st., 16. říjen 2019 17:19
Pro psaní komentářů se přihlaste