po., 26. březen 2012 23:15

Kometa dokázala zvrátit nepříznivý vývoj zápasu a v sérii vede 1:0

Play–off České pojišťovny Tipsport extraligy pokročilo do semifinálových kol. Svůj první semifinálový zápas dnes večer sehráli v Plzni domácí indiáni proti Kometě Brno. Zpočátku to vypadalo na poměrně jasný zápas, protože Plzeň nedávala brněnským hráčům žádnou šanci. Mužstvo Komety se z nepodařeného začátku vzpamatovalo a nakonec dokonalo obrat ve skóre na konečných 4:3 z pohledu hostů.

Do utkání vstoupili lépe hráči Plzně, kteří už v čase 1:16 vstřelili první gól této semifinálové série. Po přihrávkách Vykoukala a Dvořáka stačilo Nicholasi Johnsonovi poslat puk do odkryté brány. Hned o minutu a čtvrt později se mohli indiáni radovat znovu, když využili signalizované výhody. Martin Straka našel zpoza branky přesnou přihrávkou volného Růžičku, který překonal gólmana Komety Jiřího Trvaje.

Za necelou minutu už to mohlo být 3:0, ale Kovář nedokázal zasáhnout puk odražený od brněnského brankáře. Plzeňští pokračovali v náporu, další velké příležitosti měli Duda a Pletka, avšak skórovat nedokázali. První výraznou šanci si Kometa vypracovala až ve 13. minutě, když si Vašíček sjel před bránu Plzně, kam dostal přesnou přihrávku, kterou však nedokázal usměrnit za brankáře Svobodu. Na druhé straně ujeli do přečíslení Pitule se Stránským. První jmenovaný vzal nakonec odpovědnost na sebe a pokusil se překonat Trvaje, ten však výborně zasáhl a puk vytěsnil mimo. Kometa ke konci třetiny začala zvyšovat tlak, ale gólu se nedočkala.

Při vstupu do druhé části Kometa přidala na obrátkách a prvních deset minut na ledě patřilo jí. Ve 23. minutě udělal velkou chybu Kaberle, kotouč se dostal před odkrytou bránu k Jaroslavu Svobodovi, který snížil náskok Plzně. Brněnský nápor pokračoval, ale Petrovický se ani nadvakrát nedokázal prosadit. Poprvé zasáhl brankář Adam Svoboda, napodruhé slovenský útočník minul prázdnou branku.

Svou převahu nedokázal brněnský tým přetavit v další gól. Naopak vyloučen za držení byl kapitán Komety Bičánek a to Plzeň potrestala. Kratěna se pustil do souboje s hostujícími obránci, nakonec ho Švrček o puk obral, ale od jeho bruslí se odrazil k Johnsonovi. Americký útočník pohotovou střelou přidal svůj druhý gól a stav zápasu byl 3:1 pro domácí.

Indiáni po gólu ožili, ale jejich aktivitu zbrzdilo vyloučení Pituleho. Kometa v přesilové hře dlouho dobývala branku Svobody, až se přesnou střelou od modré prezentoval Kováčik a Brno se zase přiblížilo Plzni na rozdíl jediné branky. Další vstřelený gól hráče Komety povzbudil a do konce třetiny měli opět navrch.  Zejména Petrovický si vypracoval další vyloženou střeleckou pozici, ale nedokázal ji řádně zúročit. Druhá třetina tak skončila za stavu 3:2 pro domácí.

Plzeňští nechtěli nechat nic náhodě a tak se snažili navýšit svůj náskok na začátku třetí třetiny. Jejich nápor byl ale zastaven častými vyloučeními.  Kometa však tato vyloučení nedokázala potrestat a vyrovnávací branku nakonec vstřelila při běžném počtu hráčů na ledě. Postaral se o ní Tomáš Divíšek po asistencích Jakuba Svobody a Jiřího Vašíčka.

Domácí byli najednou jako zmražení, přesto zbraně nesložili a podnikli protiútočnou akci vedenou Vykoukalem a Frolem. Vhodnou příležitost ke střele, ke smutku plzeňských fanoušků, prováhali. K rozhodujícímu slovu se tedy dostali hosté. Jakub Svoboda trefil přesně skákavou nahrávku od Tomáše Divíška a propálil svého jmenovce v brance indiánů. Trenér Jelínek se ke konci třetiny rozhodl odvolat gólmana a vyzkoušet tak hru v šesti. Vysněnou vyrovnávací trefu to ale nepřineslo. Kometa zvládla první semifinálový zápas lépe a z ČEZ arény si odnesla vítězství 4:3.

Hráčem utkání byl zvolen útočník Komety Tomáš Divíšek, který v rozhovoru pro ČT uvedl, že začátek zápasu byl z jejich strany hrozný, ale o přestávce si to v kabině vyříkali a nakonec to dobře dopadlo. Prvního vítězného zápasu v semifinále si velmi cení. Ke svému gólu se vyjádřil jako ke šťastnému, protože mu puk při střele sjel z čepele.

 


Branky a nahrávky: 2. Johnson (Dvořák, Vykoukal), 3. Růžička (Straka, Jeřábek), 31. Johnson (Kratěna, Vlasák) - 23. Svoboda Jaroslav (Dlouhý), 34. Kováčik (Žižka, Čermák), 50. Divíšek (Svoboda Jakub, Vašíček), 55. Svoboda Jakub (Divíšek, Svoboda Tomáš)

 

Foto:

http://www.ctsa.cz/imagebank/6928699/250/200/Tipsport_ELH_2010-11_logo.jpg

 

Zobrazeno 2119 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:42
Pro psaní komentářů se přihlaste