so., 15. duben 2017 20:08

Kometa ovládla i druhý finálový zápas, Liberec v prodloužení přehrála 4:3

Kometa vede finále extraligy 2:0 na zápasy Kometa vede finále extraligy 2:0 na zápasy Zdroj: Milan Kammermayer
Liberec - Druhý bod do finále extraligy přidala Kometa Brno, když v sobotním zápase porazila Liberec 4:3. Strhující zápas na půdě Liberce rozhodl Marek Kvapil, když vstřelil gól v prodloužení. Kometa byla po celý zápas o krok napřed a Liberec musel vždy dotahovat. Brno si tak do příštích zápasů, které odehraje doma, veze náskok 2:0.

Po včerejší výhře Brna se dalo čekat, že Tygři vlétnou do zápasu plni energie a touhy srovnat sérii, ale to se nestalo. Právě naopak. Brněnská Kometa svým tempem naprosto ovládla začátek zápasu. Prvních několik minut hry se odehrávalo výhradně v obranném pásmu Liberce a brankář Ján Lašák měl plno práce s brněnskými střelami. Především těmi od Dočekala, který pálil hned třikrát. Lašák ale svůj tým podržel a všechny střely vychytal. Liberec se pořádně dostal do zápasu až ve 12. minutě střelou Lakatoše, se kterou ale brankář Komety Marek Čiliak neměl větší problémy. Ve 13. minutě zápasu musel liberecký kapitán Radivojevič na trestnou lavici za podražení. Tohoto vyloučení využil Martin Erat, který svou ostrou střelou za záda Lašáka posunul Kometu do vedení.

Pár vteřin po prvním gólu se Kometa po vyloučení Svačiny dostala opět do výhody přesilové hry, ve které ale ani po Zaťovičově ráně další branka nepadla. V zápase se do povědomí diváků dostali bratři Zohornové, když v 16. minutě společně útočili na libereckou branku. Lašák ale opět svůj tým nezklamal a stav nadále zůstával 1:0. V 17. minutě se k puku dostal Jan Ordoš a svou přihrávkou Lukáši Dernerovi pomohl k vyrovnávacímu gólu. Kometa i přes konečný srovnaný stav první třetiny jednoznačně diktovala tempo zápasu a Liberci nezbývalo nic jiného než se toto tempo snažit akceptovat. „My jsme do utkání vstoupili velmi špatně. Včera jsme paradoxně začali dobře, dnes to bylo utkání, které od začátku režírovala Kometa. I taková utkání se ale dějí," komentoval začátek utkání liberecký trenér Filip Pešán.

Druhá třetina začala pro liberecké Tygry mnohem nadějněji. V prvních několika minutách Kometu přehrávala a dostávala se do dobrých šancí. Gól však nepadl ani poté, co rozhodčí vyloučili brněnského hráče Malleta na dvě minuty za podražení. Naopak hostům se povedlo vrátit se do vedení po pěkné akci první brněnské formace. Hruška, jenž byl sám v dobré pozici před Lašákovou bránou, přihrál Martinu Eratovi, který už střílel do prázné brány.

V 15. minutě druhé třetiny najel Vojtěch Němec příliš blízko k Lašákově bráně a bruslí brankáře podrazil, za což i přes protesty hostů, dostal dvě minuty. Této přesilovky využil Adam Jánošík, když svou prudkou střelu poslal na bránu Komety. Čiliak sice zprvu ránu zachytil, ale po zmatku před bránou mu kotouč vypadl. Toho si pozorně všiml Dominik Lakatoš a vyrovnal tak na 2:2.

Po srovnávacím gólu začalo být zjevné, že s hráči cloumají emoce. Hra se až do konce třetiny přelévala ze strany na stranu a oba týmy působily velmi agresivně.

Poslední třetina základní hrací doby pokračovala ve stejném duchu jako ta předešlá. Zápas plný šancí, útoků a střel vypadal velmi atraktivně. Tomu všemu dopomohl i další brněnský gól. Radim Zohorna předvedl neskutečnou střelu, když po nahrávce od Malleta posílal kotouč do branky v pádu a vrátil tak Brno do vedení 3:2.

Liberec samozřejmě nechtěl zaostávat a o tom diváky přesvědčil Lakatoš, když v 9. minutě poslední třetiny po zaváhání Komety, srovnal svým druhým gólem na 3:3. Liberečtí Tygři, povzbuzeni vyrovnávací brankou, chtěli urvat vítězství. Ale Kometa nic nechtěla dát zadarmo. Oba týmy se rvali do poslední minuty. A i přes šance v přesilové hře, kterou měl Liberec po vyloučení Krejčíka, nedokázali Tyři skórovat a tak šel zápas do prodloužení. Ve druhé třetině se hra srovnala. My jsme sice šli do vedení, ale soupeř si pomohl přesilovkou a zápas byl 2:2 po dvou třetinách. Ve třetí třetině měli domácí tlak, ale my jsme z toho odjeli a šli jsme znovu do vedení. Bohužel jsme ho udrželi strašně krátce. Byla tam chyba v obranném pásmu a soupeř to potrestal," říká o posledních dvou třetinách trenér Brna Kamil Pokorný.

V prodloužení předvedli hráči na obou stranách vynikající výkony. Největší šance měl Lakatoš a Hynek Zohorna. Nicméně zápas svou střelou ukončil v 64. minutě Marek Kvapil, když prostřelil Lašáka. Utkání tak skončilo 4:3 pro Kometu.

Brno tak ukázalo skvělý vstup do finále a na domácí zápasy veze dvoubodový náskok na loňského extraligového výtěze. Všichni si myslí, že Kometa už má nyní titul, ale já si to nemyslím," hodnotí stav série Pešán.

Branky a nahrávky: 17. Derner (Ordoš), 38. Lakatoš (Jánošík, Bartovič), 49. Lakatoš (P. Jelínek) - 14. M. Erat (Krejčík), 27. M. Erat (J. Hruška, M. Kvapil), 48. R. Zohorna (Mallet, Kováčik), 65. M. Kvapil (Haščák, Kováčik). Rozhodčí: Hradil, Mrkva - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 2:3. Využití: 1:1. Diváci: 7500 (vyprodáno). Třetiny: 1:1, 1:1, 1:1 - 0:1. Stav série: 0:2.

Liberec: Lašák - R. Šimek, Ševc, Mojžíš, Derner, Plutnar, Jánošík - Lakatoš, P. Jelínek, Radivojevič - Valský, Bulíř, Svačina - Bartovič, Bližňák, L. Krenželok - J. Stránský, Vantuch, Ordoš - A. Dlouhý. Trenéři: Pešán a Mlejnek.

Brno: Čiliak - Trška, Krejčík, Kováčik, Gulaši, Bartejs, Malec - M. Erat, J. Hruška, M. Kvapil - Vondráček, L. Čermák, Dočekal - Haščák, V. Němec, Zaťovič - Mallet, H. Zohorna, R. Zohorna. Trenéři: L. Zábranský st., Pokorný, Haken a Pešout.

 

 

Zobrazeno 1826 krát
Naposledy upraveno: ne., 16. duben 2017 23:51
Pro psaní komentářů se přihlaste