×

Varování

JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 1541
so., 31. říjen 2015 17:41

Komunismus znovu v Olomouci

Olomouc - V polovině října došlo v Pevnosti poznání k zahájení projektu Podzim komunismu. Jedná se o populárně naučný program, který má sloužit k zacelení mezigeneračních propastí. Přibližuje život našich rodičů a prarodičů v 80. tetech, o kterém většina dnešních mladých nemá přesné informace. Akce vyvrcholí 16. a 17. listopadu bohatým programem.

Projekt Podzim komunismu začal ve středu 21. října, kdy se veřejnosti otevřela výstava hraček vyrobených v letech 1960-1990. Expozice nabízí přes sto sedmdesát hraček, které věnovali samotní občané. Díky tomu se jedná o jedinečný projekt, protože obsahuje spoustu exponátů, které měli lidé přes dvacet let schované na půdě. Někteří z dárců k hračkám připojili i příběh, čímž se výstava stala ještě osobnější. Nejvíce se nasbíralo mončičáků, dřevěných počítadel a skleněných kuliček.
Jelikož se jedná o interaktivní projekt, bude možné zhlédnout například dobové projevy politiků nebo záběry z táborů jiskřiček a pionýrů. Studentům základních a středních škol nabízí Pevnost poznání různé workshopy týkající se třeba spartakiády nebo branné výchovy. "Součástí programu bude instruktážní čtvrthodina, při které se studenti dozvědí praktické poznatky a význam branné výchovy v kontextu socialismu. Převlečou se do kostýmů a vyzkoušejí si na vlastní kůži, jak takové cvičení vypadalo," uvedl pro Olomoucký deník Petr Cieslar, koordinátor projektu.
Akce Podzim komunismu a s ní spojené projekty vyvrcholí ve dnech 16. a 17. listopadu, na které mají organizátoři připravený bohatý program.

Zobrazeno 2083 krát
Naposledy upraveno: st., 21. únor 2024 16:40

Pro psaní komentářů se přihlaste