st., 2. listopad 2016 15:16

Konec Džungle v Calais: Poslední děti opouští tábor

Policejní jednotky v Calais Policejní jednotky v Calais Zdroj: Philippe Huegen
Calais - Francouzské úřady ve středu zahájily vystěhovávání posledních 1 600 uprchlíků z tábora v Calais. Velká Británie je připravena přijmout část z nich poté, co minulý týden většinu tábora úřady zlikvidovaly.

Děti tu žily ve staveních vyrobených z přepravních kontejnerů, jelikož ke zboření jejich přístřešků a chatrčí došlo už v pondělí. Francie minulý týden zahájila proces přesídlení migrantů, přesouvá se jich nejméně šest tisíc. Úřady z regionu Nord Pas-de-Calais ve středu ráno uvedly, že zatím odešlo 650 dětí a zbývající opustí tábor v průběhu dne, na což dohlíželo asi 1 250 policistů. Ve zhruba 60 zpracovatelských centrech se budou úředníci z Ministerstva vnitra Spojeného království zabývat jejich situací a posuzovat, zda by měly dostat povolení k pobytu ve Velké Británii. Spojené království rovněž souhlasilo s přijetím několika nezletilých, kteří mají příbuzné v zemi a cestují bez doprovodu dospělého.

V úterý večer vypukla rvačka mezi zhruba 100 eritrejskými a afghánskými dětmi v blízkosti kostela v táboře. U potyčky zasahovala policie, která po vyřešení situace poslala migranty zpět do svých úkrytů. Čtyři z nich léčili s malým zraněním v místní nemocnici. Navzdory úternímu neklidu středeční evakuace probíhala pokojně a děti byly klidné. V oblasti i nadále zůstanou policejní jednotky, aby zabránily vzniku nového improvizovaného tábora. Francouzské orgány slibovaly zrušení Džungle už před mnoha měsíci, soud jim to však několikrát nepovolil. Calais se stalo drsným symbolem evropské migrantské krize podněcované nepokoji na Středním východě a politickou nestabilitou v některých částech Afriky.

V posledních dnech se musely francouzské úřady zabývat novým improvizovaným táborem, který vznikl na severu Paříže a čítá asi dva tisíce přistěhovalců. Vláda však slíbila obyvatelům, že migranty z místa evakuuje do konce týdne.

Zdroj: CNN.com

Zobrazeno 2342 krát
Naposledy upraveno: pá., 4. listopad 2016 15:08
Pro psaní komentářů se přihlaste