po., 16. březen 2020 12:59

Koronavirus a český fotbal

Letním evropský šampionát bude s největší pravděpodobností přesunut na příští rok. Letním evropský šampionát bude s největší pravděpodobností přesunut na příští rok. Zdroj: repre.fotbal.cz
Česká republika - Kvůli pandemii koronaviru jsou odložena utkání ve španělské, anglické i italské lize, dokonce i v Lize mistrů. Hovoří se o přesunutí letošního mistrovství Evropy, které se mělo konat ve dvanácti státech, na příští léto. V karanténě se nyní nachází hráči Juventusu, Chelsea a Realu Madrid. Taková je situace na scéně evropské kopané. Jak tento problém ovlivní český fotbal?

Začněme co nejvýše, u reprezentace. Svěřenci Jaroslava Šilhavého měli na konci března odlétat do Spojených států, kde byla v rámci přípravy na letní evropský šampionát naplánována přátelská utkání s Mexikem a Hondurasem. „Zdraví hráčů, členů realizačních týmů, pořadatelů a fanoušků je vždy nejdůležitější. Proto opatření v podobě zrušení obou zápasů chápeme jako logický krok,“ uvedl na oficiálních stránkách Fotbalové asociace České republiky manažer reprezentace Libor Sionko. O blížícím se mistrovství Evropy se rozhodne v úterý 17. března, kdy se koná videokonference všech národních asociací. Dále byly také odloženy kvalifikační zápasy reprezentačního výběru do devatenácti a do sedmnácti let.

Začátkem minulého týdne se ještě fanoušci mohli těšit na další utkání české nejvyšší soutěže, kterou zdramatizovaly ztráty pražské Slavie, jejíž náskok se ztenčil z šestnácti na osm bodů. Ve čtvrtek ale Ligová fotbalová asociace rozhodla, že všechny zápasy jsou až do odvolání zrušeny. O dalším vývoji Fortuna ligy se bude jednat.

A co krajské a okresní soutěže? Ještě ve středu se hovořilo o odložení březnových utkání, ve čtvrtek ovšem přišlo vládní nařízení o nouzovém stavu v České republice a fotbaloví fanoušci v městech i vesnicích si budou muset na začátek jarní části sezóny počkat. I soutěže spadající pod krajské a okresní fotbalové svazy jsou až do odvolání přerušeny. Co bude dál se zatím neví, možností je mnoho. Prodloužení soutěží o měsíc, ukončení soutěžního ročníku v aktuálním stavu či úplné anulování. Nezbývá nic jiného než vyčkávat na další informace.

Zobrazeno 1278 krát
Naposledy upraveno: po., 16. březen 2020 19:16
Pro psaní komentářů se přihlaste