čt., 18. říjen 2012 21:04

Koupili jste si i vy Bílou pastelku?

Tuto středu měl každý v olomouckých ulích možnost narazit na skupinky mladých dobrovolníků v bílých tričkách a se zapečetěnými kasičkami. Nabízeli ke koupi zdánlivě obyčejnou věc - bílou pastelku.

U příležitosti Mezinárodního dne bílé hole se totiž v Olomouci a dalších dvou stech městech České republiky uskutečnil už 13. ročník celonárodní veřejné sbírky Bílá pastelka. Název sbírky je symbolický, má upozorňovat na to, jak málo toho o nevidomých a jejich životě víme. Bílá pastelka je symbol světa neviditelných linií a známkou lidské solidarity i dobré vůle.

Na dva a půl tisíce dobrovolníků, většinou z řad studentů, zaplnili ulice a za minimální příspěvek dvacet korun nabízeli obyvatelům originální bílou pastelku. Výtěžek sbírky bude použitý na speciální výukové programy pro slabozraké, výcvik vodících psů a také projekty, které pomáhají nevidomým zapojit se do každodenního života. Loni se dobrovolníkům po celé republice podařilo nasbírat neuvěřitelných 1 750 000 korun. Kolik to bude letos, můžeme jen hádat.

Kdo chce přispět a přitom žádné dobrovolníky nepotkal, má ještě šanci. Stačí poslat dárcovskou SMS ve tvaru DMS PASTELKA na telefonní číslo 87777. Cena SMS je 30 korun, přičemž na účet nadace se připíše 27 korun.

 

Zobrazeno 2138 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:44
Pro psaní komentářů se přihlaste