so., 4. březen 2017 13:49

Kraft se po středním můstku stal mistrem světa i na velkém a vyrovnal Malyszův rekord

Trojice nejlepších skokanů ze závodu na velkém můstku z Lahti. Uprostřed Stefan Kraft z Rakouska, vlevo Němec Andreas Wellinger, vpravo bronzový Piotr Žyla z Polska. Trojice nejlepších skokanů ze závodu na velkém můstku z Lahti. Uprostřed Stefan Kraft z Rakouska, vlevo Němec Andreas Wellinger, vpravo bronzový Piotr Žyla z Polska. Zdroj: facebook.com/Lahti2017
Lahti – Mistrem světa na velkém můstku se v Lahti stal Rakušan Stefan Kraft. Po vítězství na středním ovládl i královský závod na velkém můstku, což se naposledy povedlo fenomenálnímu Adamu Malyszovi v roce 2003. V obou kolech předvedl nejlepší výkon a v souboji o nejcennější kov porazil jak druhého Andrease Wellingera z Německa, tak Poláka Piotra Žylu. Nejlepším z Čechů byl Viktor Polášek na 25. místě.

Kraft, vítěz Turné čtyř můstků z roku 2015, sice nepředvedl v obou kolech nejdelší skoky. Oba pokusy měřily shodně 127,5 metru, ale pokaždé dostal nejvyšší hodnocení za styl. S celkovým ziskem 279,3 bodů porazil druhého Wellingera o 1,3 bodu. Pro bronz si z šestého místa po prvním kole doletěl Žyla, jenž jako jediný závodník ze startovního pole dokázal o metr překonat hranici 130 metrů.
"To je ztřeštěné, bláznivé," radoval se Kraft, který získal v Lahti už třetí medaili. "Byl jsem uvolněnější než na středním můstku, ale věděl jsem, že musím skočit skvěle. Pak jsem viděl, že jsem dopadl na zelenou čáru a doufal jsem v dobré body. A to vyšlo."
O pouhých šest desetin bodu unikla medaile, po 1. kole třetímu, Noru Andreasi Stjernenovi. I když předvedl dva vyrovnané skoky (129.5 + 129 m), na medaili to nestačilo. Sedmý skončil vedoucí muž Světového poháru Kamil Stoch z Polska.
Janda v prvním kole skočil 118,5 metru a na průběžném 22. místě byl nejlepším z trojice Čechů. Bronzový ze závodu na velkém můstku na MS v Oberdstorfu 2005 však ve druhém kole doletěl jen 111 metrů a propadl se na 28. místo. "Nepovedlo se mi ve druhém kole odletět podle mých představ. Co se dá dělat, bude další mistrovství světa," řekl osmatřicetiletý Janda, který absolvoval jubilejní dvacátý individuální závod na MS. Tím naznačil, že by se ani po olympiádě v Pchjongčchangu nemusel se svou aktivní kariérou loučit.
Nejlépe tak nakonec skončil na 25. místě nedávný juniorský mistr světa Viktor Polášek, který se stal nejmladším účastníkem druhého kola. „Je to trochu zklamání, ale být 25. na světě není vůbec špatné. Lepší než nic,“ uvedl po závodě Polášek. Tomáš Vančura předvedl skok dlouhý pouze 104,5 metru, což na postup do druhého kola nestačilo a obsadil 42. pozici. Roman Koudelka po nevydařené kvalifikaci do hlavního závodu nepostoupil. Jeho čtrnácté místo ze středního můstku zůstane nejlepším výsledkem českého skokana na tomhle mistrovství.

Zobrazeno 1839 krát
Naposledy upraveno: ne., 5. březen 2017 21:35
Pro psaní komentářů se přihlaste