st., 26. říjen 2016 18:17

Král je mrtev, ať žije král: Chodov uštědřil Tatranu nejvyšší porážku v historii

Patrik Dóža se raduje z branky do sítě Tatranu Patrik Dóža se raduje z branky do sítě Tatranu Zdroj: Facebook: Florbal Chodov
Praha – Husarský kousek se v sedmém kole florbalové Tipsport Superligy podařil hráčům Chodova. Tým vedený lodivodem Michalem Podhráským deklasoval střešovický Tatran vysoko 17:5. Ten Tatran, který se za dvacet sezon existence české florbalové extraligy stal šestnáctkrát jejím vládcem.

Pro Chodov bylo derby s Tatranem zároveň oslavou 25. výročí založení klubu, které připadá na tyto dny. Celý den se tak v domácí hale na Jižním městě nesl v duchu modrobílých oslav a toulek po chodovské historii až po současnost klubu. Celému dni předcházely dlouhé přípravy a s nimi ruku v ruce přišla velká očekávání jak z řad hráčů, tak z řad diváků lačnících po cenných skalpech soupeřů.

Předkapelou pro velké mužské derby měl být ženský zápas domácích chodovských lvic proti Vítkovicím. Jindy velmi vyrovnaný zápas měl však tentokrát jasného favorita a lvice musely zkousnout před domácím publikem vysokou prohru 3:11. Vítkovice jsou v nové sezoně suverénní a jejich vítězství mohl leckterý nestranný fanoušek očekávat.

To, k čemu se schylovalo v mužském zápase, však nečekal nikdo. Chodov rozhodl o své výhře již v prvním dějství, kdy odskočil Tatranu na šestigólový rozdíl. To se ještě Patrik Dóža, hájící barvy Chodova, pomalu rozehrával k velkému představení, které měl po zbytek zápasu dirigovat. Po první třetině měl na svém kontě gól a dvě asistence. Svůj um ukázal až v poslední třetině, kdy se podílel na pěti ze šesti branek Chodova do sítě Tatranu. Celkem se v zápase prezentoval deseti body za šest branek a čtyři asistence a díky tomuto heroickému výkonu se vyšvihl do čela kanadského bodování Superligy, které vede o čtyři body před vítkovickým Hájkem. „Ještě se mi to nepovedlo, ale už bylo načase, aby se naše lajna probudila. Vždy jsme měli hrozně moc šancí. Až dneska jsme se ale trefovali,“ rozpovídal se Dóža. Dirigent střešovické demolice pak po zápase ještě přiznal, že motivací k vítězství byla i prohra s Tatranem v poháru. Dalším důvodem k vítězství byla i prohra žen. „Trenér v šatně také začínal slovy, že dnes neexistuje, abychom prohráli na domácí půdě, navíc s Tatranem, a podle toho jsme k duelu přistoupili,“ okomentoval zápas Dóža.

Oslavu výročí kromě Dóžy vyšperkovali svým výkonem také Miloš Tyl nebo Petr Pražák, kteří se blýskli hattrickem. Právě druhý jmenovaný je na Chodově druhým služebně nejstarším hráčem, hned po gólmanovi Janu Barákovi. „Musím poděkovat spoluhráčům. Všechny goly byly do prázdné branky. Už dlouho jsem ho nedal. Letos je můj první,“ radoval se po zápase Pražák.

Utrápený výkon Tatranu se pak na druhé straně snažil okomentovat jeho kapitán Marek Deutsch. „Nastoupili jsme dobře do zápasu, ale Chodovu tam padlo vše, na co sáhnul. Samozřejmě z naší strany tam byly chyby. Je to sport, jdeme dál. Máme deset hráčů narozených v roce 1997 a dalších pět klíčových hráčů je zraněných,“ hledal možné příčiny vůdce Střešovic. Vliv tohoto výsledku na psychiku hráčů však rázně vyvrací. „Mladé hráče dnešní porážka určitě nesrazí, protože každý z nich má zdravé sebevědomí. Oceňuji, že jsme chtěli bojovat i za rozhodnutého stavu. Našim cílem zůstávalo vyhrát po prohrané první zbylé dvě třetiny. Věděli jsme, že zápas ještě není ztracený. Bohužel jsme dali pouze dvě branky na konci, zatímco Chodov před tím dalších pět. Vyhrál zaslouženě,“ vysekl na závěr soupeři poklonu.

Chodov s Tatranem se potkali přitom už minulý týden v Poháru České pojišťovny, kde Tatran přetlačil houževnatý Chodov v prodloužení 7:6. Modrobílí měli tak o motivaci postaráno. „Byl jasný záměr jít do zápasu dravě, potom už se projevila nezkušenost mladých hráčů soupeře. V tomto věku je těžké zápas ukočírovat,“ hodnotil výkon svého Chodova trenér Podhráský.

Střešovický Tatran zaznamenal tak nejkrutější prohru ve své historii a po dlouhé době se stalo, že musel dvakrát za zápas vystřídat gólmany. Matador Kafka přenechal po první třetině místo Rebrovi, který se ale krátce po začátku třetí třetiny opět stěhoval na střídačku. Zda se dokáže Tatran z vysoké prohry oklepat se ukáže už v pátek, kdy nastoupí proti Otrokovicím, Chodov naopak vyzve sedmé Pardubice.

Zobrazeno 1584 krát
Naposledy upraveno: čt., 27. říjen 2016 20:49
Pro psaní komentářů se přihlaste