st., 14. duben 2010 10:13

Král vědy Lord Winston

Za hlavního hosta populárně-vědeckého festivalu Academia Film Olomouc můžeme bezesporu považovat lékaře, vědce, politika a televizního moderátora profesora Roberta Winstona. Ten vystoupil 13. 4. ve 20:00 ve filmovém sále Uměleckého centra Univerzity Palackého. Robert Winston je členem Sněmovny Lordů, předsedou komise pro Vědu a Technologii, emeritním profesorem na Imperial College London, držitelem mnoha ocenění a autorem populárních publikací a televizních dokumentů.

Přednáška lorda Winstona se sestávala z projekcí jeho nejznámějších, vědecko-popularizačních dokumentů, které byly prokládány krátkými historkami z natáčení či medicínské praxe, a vrcholila následnou diskusí s otázkami publika na závěr.

Prezentovanými dokumenty byly například první čtyři epizody Human Body (Lidské tělo), které kladly zvláštní zřetel na obor lidské plodnosti, ve kterém je Winston snad největším expertem. Tento cyklus originálním a zajímavým způsobem nahlíží na celou dlouhou cestu od pohlavního styku, přes početí až ke zrození. Ukazuje například ovulaci v přímém přenosu, reakce těla budoucí matky, zodpovídá otázky, zda je pobyt zárodku v děloze skutečně tak pohodlný, jak se obecně předpokládá. Jednotlivé díly dokumentárního cyklu Human Mind (Lidská mysl) popisují zkoumání funkcí nejen mozku, ale i mysli, a poukazují na důležitost a užitečnost visualizace a její obrovský učební potenciál. Child against all odds (dítě všemu navzdory) opět patří do oblasti expertízy profesora Winstona, dotýká se i otázek bioetiky a v pozitivním světle představuje úlohu moderní vědy a technologie, která napomáhá párům, pro které je početí zdravého potomka přirozenou cestou nepravděpodobné až nemožné. Tento a některé další neprezentované dokumenty prohlašuje autor za primárně apolitické, zato však s velkým a reálným politicko-společenským dopadem.

Zábavné příběhy, kterými Robert Winston v pauzách mezi dokumenty publikum obšťastňoval pouze dokazují, jak dobře zvládá roli řečníka a baviče. Svou lidskou stránku předvedl, když si pro názornost historek neváhal kleknout na kolena, nebo když po skončení programu navštívil s ostatními koncert v kapli Božího těla. Jak by asi všichni účastníci přednášky uznali, Profesor Winston je profesionálem, kultivovaným, erudovaným a hlavně zábavným člověkem, který ten večer vyzařoval pozitivní energii stejně, jako jeho tyrkysové sako.

Zobrazeno 2069 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:38
Pro psaní komentářů se přihlaste