ne., 8. listopad 2015 11:25

Královnou atletiky se opět stala Hejnová

Praha – Jako každý rok, tak i letos jsme mohli sledovat v přímém přenosu České televize vyhlášení nejlepšího atleta uplynulého roku. Své vítězství po roce obhájila překážkářka Zuzana Hejnová, její trenér Dalibor Kupka dostal ocenění pro nejlepšího trenéra roku. Další udělené ceny pro objev roku a juniora roku si domu odnesli dálkař Radek Juška a výškařka Michaela Hrubá.

 

Adeptů na vítězství v 53. ročníku bylo mnoho, jelikož atletický rok 2015 nám přinesl nespočet sportovních akcí, především halové ME konané v Praze, Diamantovou ligu a MS v atletice, které jsme mohli na konci srpna sledovat z Ptačího hnízda v Pekingu. Nejlepší rok ale podle odborníků měla Zuzana Hejnová, která se dokázala po více jak roce, kdy se trápila po těžkém zranění, vrátit a to dokonce až na samotný vrchol. Její forma od začátku sezóny rostla a vyvrcholila v čínském Pekingu na MS, kde si suverénní Hejnová doběhla pro zlato. Tento úspěch a i celou sezonu zakončila na finále Diamantové ligy v Bruselu, kde do cíle doběhla opět jako první, a tak mohla slavit celkové vítězství v seriálu. "Sezóna se rozjížděla hodně pomalu, takže jsem nečekala, že bych mohla v Pekingu vyhrát. I vzhledem k tomu, jak se ta sezóna začínala, si toho úspěchu cením ještě víc," okomentovala pro atletika.cz uplynulou sezonu obhájkyně zlata z MS i vítězné ceny Atlet roku.

Druhé místo v anketě obsadil mílař Jakub Holuša, který v březnu v Praze na halovém mistrovství atletiky uvedl celou halu do varu, když neuvěřitelným závěrem dokázal stáhnout velký náskok vedoucího Turka a v cíli se tak o 0,2 vteřiny radoval z titulu halového mistra Evropy. Tímto skvělým výsledkem navíc zlepšil český rekord na 1500 metrů.

Bronz si vybojoval Pavel Maslák, který se také stal halovým mistrem Evropy. Jeho cesta za titulem byla ale narozdíl od Holuši naprosto suverénní. Na stejném šampionátu pak ještě dokázal vybojovat bronz ze štafety na 4X400 metrů. "Ani jsem nečekal, že budu třetí. Myslel jsem, že budu až za Bárou, takže je to pro mě překvapení,“ nechal se slyšet Maslák po vyhlášení ankety pro atletika.cz.

Čtvrtou příčku obsadila česká stálice oštěpu Barbora Špotáková, na pátém a šestém místě se umístili mladý 22letý dálkař Radek Juška, který se zároveň stal i objevem roku, a oštěpař Vítězslav Veselý. Sedmý skončil výškař Jaroslav Bába, který se ve světové špičce drží už také dlouhou řádku let. Vícebojařka Eliška Klučinová se svými výkony dostala v anketě na osmé místo, životní sezona zas přinesla deváté místo tyčkaři Michalu Balnerovi. Celou anketu zakončila desátým místem mladá chodkyně Anežka Drahotová.

Zobrazeno 1969 krát
Naposledy upraveno: st., 21. únor 2024 17:11
Pro psaní komentářů se přihlaste