so., 13. duben 2019 10:48

Kvalifikaci F1 ovládnul tým Mercedesu

Bottas porazil Hamiltona a vybojoval pole position Bottas porazil Hamiltona a vybojoval pole position Zdroj: www.formula1.com
Šanghaj – Dnešní kvalifikace s číslem 1000 přinesla velmi napínavý souboj mezi Hamiltonem a Bottasem. Na trati se moc nedařilo Räikkönenovi. A kvalifikační sekce se po nehodě nemohl zúčastnit Alexander Albon na voze Toro Rosso, který havaroval při třetím tréninku.

Prvními závodníky, kteří zavítají na trať, jsou Robert Kubica a George Rusell z Williamsu. Ostatní jezdci si dávají na čas. První měřený čas tedy zajede právě Robert Kubica, toho však překonává týmový kolega Russell a dostává se na první místo.

Na trati se poté objevují i Sebastian Vettel a Charles Leclerc, ten v posledním závodě v Bahrajnu zaznamenal skvělý výsledek v podobě třetí pozice. Jezdci hromadně opouštějí boxovou uličku a vyjíždějí na trať. Na prvotní příčce se stále nachází Russell s časem 1:36.821. Jediný, kdo ještě na trať nevyrazil, je Pierre Gasly, který má k dispozici lepší vůz než minulý rok a očekávají se od něj příznivější výsledky.

Na čele startovního pole se piloti neustále střídají a nic není jisté. Chvíli je v čele Charles Leclerc, ale následně ho překonává hned několik jezdců. Na hraně postupu do druhé části kvalifikace se nachází Kimi Räikkönen, který ztrácí na vedoucího Valtteriho Bottase 1,741 sekundy. Pouze o desetinu sekundy pomalejší je Lance Stroll. O postup do druhé části tvrdě bojuje také Iceman.

Výsledky první části jsou jasné. Dle očekávání dál nepostupují Lance Stroll, Robert Kubica ani jeho týmový parťák George Russel a Antonio Giovianazzi, na jehož stroji se objevila technická závada. Dál také nepostupuje Alexander Albon, jehož monopost nestihli mechanici opravit po jeho havárii z konce třetího tréninku.

Kimi Räikkönen prohrává bitvu s časem

Do druhé části vstupuje patnáct jezdců, avšak ani jeden z nich se na trať moc nehrne, a tak nějakou chvíli trvá, než se na trati vůbec někdo objeví. Po pár minutách čekání na trať nakonec hromadně vyráží Pérez a oba zástupci Mercedesu Lewis Hamilton a Valtteri Bottas. Hned za nimi míří i Sebastian Vettel, který rozhodně nechce zůstat pozadu.

Do čela druhé části kvalifikace se opět dostává Bottas s časem 1:31.728. Hned za ním se nachází Vettel a na třetí pozici zaostává Leclerc. Opakované záběry ukazují, že Grosjean a Hamilton ztrácí drahocenný čas, protože mají problémy s řízením svých strojů.

Už v první části kvalifikace měl problémy s postupem Kimi Räikkönen, smůla se mu i v části druhé lepí na paty a bohužel pro něj zde kvalifikace končí. Až později se dozvídáme, že důvodem jeho konce bylo selhání motoru na jeho stroji. Dokonce i úřadující mistr světa v této části zaznamenává propad a je nějakou chvíli až pátý.

Spolu s Räikkönenem se do další části kvalifikace nepodívá ani Kvyat, pro kterého končí kvalifikace ve stejné části jako minule, dále také Pérez, Sainz a Lando.

Pole position patří Bottasovi

Do poslední části vjíždí jako první Ricciardo, který měl postup mezi desítku nejrychlejších velmi nahnutý, a proto se teď snaží dojet co nejlépe. Za ním vyráží Hülkenberg, Verstappen a favorité Bottas a Hamilton. O pole position bojují také jezdci Ferrari, Vettel a Leclerc. I oni se snaží zabojovat o co nejlepší umístění na startu zítřejšího závodu.

Jako první najíždí do prvního měřeného kola Lewis Hamilton. Právě Hamilton je zde velkým favoritem, protože v Číně vyhrál kvalifikaci hned třikrát za posledních pět let. Velkou motivací by pro něj mohlo být překonání traťového rekordu Sebastiana Vettela z roku 2018, který zajel v čase 1:31.095.

Poslední část kvalifikace se postupně stává kořistí stáje Mercedesu a Valtteriho Bottase. Nemilým překvapením jsou výsledky mladíka Charlese Leclerca, který se v kvalifikaci propadá až na páté místo.

Po poslední přestávce se všichni řidiči s vervou vrhají na trať, na vylepšení výsledků mají už pouze jeden pokus, ve vzduchu se vznáší napětí.

Na trati se odehrává velmi těsný souboj mezi Hamiltonem a Bottasem. Hamilton končí měřené kolo jako první a jeho čas vypadá velice příznivě. Bohužel to však nestačí, Bottas si zlepšuje čas a nechává Hamiltona za sebou o celých 23 tisícin sekundy. Za těmito dvěma jezdci poté dojíždí Vettel, který na poslední chvíli překonal Leclerca. Pole position si tak tedy po velmi napínavém souboji vybojoval Valtteri Bottas a kvalifikace na nedělní zápas je u konce.

Konečné pořadí kvalifikace:

  1. Valtteri Bottas (Mercedes) 1:31.547
  2. Lewis Hamilton (Mercedes) 1:31.570
  3. Sebastian Vettel (Ferrari) 1:31.848
  4. Charles Leclerc (Ferrari) 1:31.865
  5. Max Verstappen (Red Bull) 1:32.089
  6. Pierre Gasly (Red Bull) 1:32.930
  7. Daniel Ricciardo (Renault) 1:32.958
  8. Nico Hülkenberg (Renault) 1:32.962
  9. Kevin Magnussen (Haas) 1:33.150
  10. Romain Grosjean (Haas) 1:33.156
  11. Daniil Kvyat (Toro Rosso) 1:33.236
  12. Sergio Pérez (Racing Point) 1:33.299
  13. Kimi Räikkönen (Alfa Romeo) 1:33.419
  14. Carlos Sainz (McLaren) 1:33.523
  15. Lando Norris (McLaren) 1:33.967
  16. Lance Stroll (Racing Point) 1:34.292
  17. George Russel (Williams) 1:35.253
  18. Robert Kubica (Williams) 1:35.281

 

 

 

 

 

 

 

Zobrazeno 1034 krát
Naposledy upraveno: so., 13. duben 2019 12:36
Pro psaní komentářů se přihlaste