čt., 8. prosinec 2016 14:37

Letošní Liga mistrů již zná šestnáctku nejlepších týmů

Momentka ze zápasu Arsenalu Momentka ze zápasu Arsenalu Zdroj: Champions League Twitter
Evropa - Ve středu skončila základní část fotbalové Ligy mistrů, a vykrystalizovalo se tak nejlepších 16 klubů této evropské soutěže. Ty se po zimní přestávce poperou o ušatý pohár a hlavně tučnou odměnu, která je s touto „milionářskou soutěží“ spjata. Poslední kolo základních skupin přineslo mnoho zajímavých okamžiků. Champions League dokázala, že v ní nepadají jen góly, ale často i favorité.

Jedním z hrdinů celého kola byl španělský útočník Lucas Peréz, který v dresu londýnského Arsenalu nastřílel proti Basileji hattrick, a posunul tak svůj tým na poněkud netradiční první místo v tabulce. „Nemáme pocit viny, protože jsme letos skupinu vyhráli. Odvedli jsme dobrou práci a čeká nás odveta na domácím hřišti. To jsme chtěli, ale los nebude snazší. Stále můžeme dostat hodně těžkého soupeře," prohlásil na tiskové konferenci manažer Gunners, Arséne Wenger. Přestože jeho tým slaví postup z prvního místa, kde vystřídal Paris Saint Germain, může mu hned na začátek playoff los přihrát Real Madrid, nebo Bayern Mnichov.

O poznání smutnější atmosféra panuje hned pár ulic od stadionu Arsenalu. Tottenham se sice s Ligou mistrů rozloučil výhrou 3:1 nad ruským CSKA Moskva, i tak mu ale oslavy tří bodů zmařil fakt, že ho v tabulce předběhlo AS Monako a Bayern Leverkusen. Spurs tedy míří „jen“ do Evropské ligy, kterou si zahráli už vloni. S tímto vývojem byli ale svěřenci Mauricia Pochettina smíření kolo dopředu.

To se ale nedá tvrdit o fotbalistech Besiktase Istanbul, kteří si jeli na hřiště Dynama Kyjev pro jistý postup. Matematika ve skupině B hovořila jasně – v případě vítězství postupuje turecký celek do playoff, nehledě na výsledek dalšího zápasu. Domácí Dynamo mělo své poslední místo ve skupině jisté, takže se očekával jednoznačný vývoj. Ukrajinský celek ale všem fanouškům dokázal, že fotbal nemá logiku. Turecký mančaft po ostudném výprasku 6:0 odcházel ze hřiště v slzách a bude se muset smířit jen s jarní fází Evropské ligy. Do té navíc vstoupí bez Aboubakara a Becka, kteří se nechali unést a obdrželi od rozhodčího červené karty.

Mezi 16 vyvolených, kteří si na jaře zahrají vyřazovací část, se tedy probojovaly celky Arsenalu, PSG, Neapole, Benfiky Lisabon, Barcelony, Manchesteru City, Atletika Madrid, Bayernu Mnichov, Monaka, Leverkusenu, Dortmundu, Realu Madrid, Leicesteru, Porta, Juventusu a Sevilly. Los prvního kola playoff je naplnován na pondělí 12. prosince.

Zobrazeno 2507 krát
Naposledy upraveno: so., 10. prosinec 2016 21:53
Pro psaní komentářů se přihlaste