út., 10. prosinec 2019 17:06

Lidé se v roce 2024 vrátí na Měsíc, součástí posádky bude poprvé i žena

Logo celého projektu Artemis Logo celého projektu Artemis Zdroj: www.nasa.gov
USA – Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) oznámil detaily o návratu na Měsíc. Uskutečnit by se tak měl v roce 2024, součástí posádky bude astronautka, která se stane první ženou na Měsíci. Od posledního přistání mise Apollo 17 v roce 1972 uběhne více než 50 let.

Program Artemis má za cíl výzkum zdrojů, které jsou na Měsíci přístupné a jestli bude možné je využít k případnému životu ve vesmíru. Hlavní myšlenkou mise je připravit se díky poznatkům z povrchu Měsíce a jeho okolí na následné přistání na planetě Mars.

NASA použije k letu nové technologie, vznikne nejsilnější vesmírná raketa na světě – Space Launch System. Mise je rozdělená do tří částí. Artemis I vyletí do vesmíru v roce 2020, jedná se o testovací start bez posádky. V roce 2022 vzlétne Artemis II, další testovací let, kdy bude součástí i posádka. A v roce 2024 se uskuteční finální vzlet Artemis III, který má za cíl přistání na Měsíci.

Mise je pojmenovaná po řecké bohyni lovu a Měsíce Artemis. Logo celého projektu v sobě nese určitou symboliku. Hrot písmene A odkazuje na cestu dál za hranu Měsíce, tedy na další zkoumání vesmíru. Modrý oblouk symbolizuje planetu Zemi a zobrazuje misi z pohledu obyčejných lidí. Zároveň je to luk výše zmíněné bohyně, což ukazuje energii a sílu. Měsíc ztělesňuje cíl této konkrétní mise. Červená trajektorie, která jde zleva doprava, je obráceně než u loga mise Apollo. Tento let totiž umožnily poznatky předešlého projektu, linie zároveň předpovídá cestu na Mars. Souhláska A naznačuje hrot šípu a reprezentuje zahájení mise.

Zobrazeno 1210 krát
Naposledy upraveno: st., 11. prosinec 2019 14:10
Pro psaní komentářů se přihlaste