út., 13. listopad 2018 16:32

Lidé v Moravskoslezském kraji nasbírali přes 11,3 tuny jídla pro chudé, o téměř dvě tuny více než loni

Do potravinové sbírky se zapojil i náměstek hejtmana Jiří Navrátil Do potravinové sbírky se zapojil i náměstek hejtmana Jiří Navrátil Zdroj: Facebook Moravskoslezského kraje
Národní potravinová sbírka se tradičně koná u příležitosti Mezinárodního dne za vymýcení chudoby. Sbírku potravinové pomoci podpořili pracovníci ze 114 příspěvkových organizací v Moravskoslezském kraji, kteří nasbírali celkem 11,3 tun potravin. Jde o 1,8 tuny více než v loňském roce. Mezi největší dárce patří zejména Nemocnice Třinec (840 kilogramů), Masarykovo Gymnázium v Příboře (546 kilogramů) a Masarykova střední škole zemědělské a Vyšší odborné škole v Opavě (333 kilogramů).

Ostrava - Ruku k dílu přiložili i zaměstnanci moravskoslezského krajského úřadu. „Letos se mezi zaměstnanci krajského úřadu podařilo vybrat zhruba 832 kilogramů potravin, což je o 150 kilo více než v loňském roce. Za osmiletou historii pořádání sbírky je to úctyhodných 3,5 tuny potravin," uvedl ředitel Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Tomáš Kotyza. "Do svízelné životní situace se může dostat každý z nás. Jsem proto velmi rád, že dárců s dobrým srdcem přibývá. Vážím si pomoci všech, kteří se do sbírky zapojují, ať tím, že darují potraviny nebo věnují svůj čas na organizaci celé akce,“ dodal Kotyza.

Jídlo pro děti i seniory

Potraviny dostane Potravinová banka Ostrava, která je poté přerozdělí lidem v nouzi prostřednictvím svých partnerských neziskových organizací. Potraviny tak pomohou například matkám s dětmi, seniorům, lidem bez přístřeší nebo osobám s různým druhem zdravotního postižení.

„Stále jsou v naší zemi lidé, kteří z nejrůznějších důvodů žijí v chudobě a trpí hladověním. Zároveň však spousta jídla končí v popelnicích, přitom ještě není prošlé a mnohým by hlad pomohlo utišit. Jsem rád, že se díky této smysluplné akci, do které se letos zapojil úctyhodný počet úředníků i krajských příspěvkových organizací, daří alespoň částečně vylepšit životní úroveň potřebným lidem,“ řekl k akci v tiskové zprávě náměstek hejtmana pro sociální záležitosti Jiří Navrátil.

Zobrazeno 1398 krát
Naposledy upraveno: út., 13. listopad 2018 17:40
Pro psaní komentářů se přihlaste