čt., 9. březen 2017 16:47

Likvidační zákrok ve čtvrtfinále Národní ligy. Soupeř zlomil protihráči nos

Zápasy mezi Aligátory a Gullivery bývají vždy vyhrocené Zápasy mezi Aligátory a Gullivery bývají vždy vyhrocené Zdroj: Flickr: FbC Aligators
Brno – Nejen ve florbalové extralize se rozjely vyřazovací bitvy. První březnový víkend se nesl v duchu nadstavbových zápasů Národní ligy, třetí nejvyšší mužské soutěže. A že je o co hrát. Nejvyšší soutěž se má od příští sezony rozšiřovat z nynějších dvanácti na šestnáct celků, což pro nižší soutěže znamená příjemný bonus - více postupových míst. Všechny výsledky z víkendových zápasů však zastínil tvrdý direkt zadáka FbC Aligators Klobouky v nedělním zápase proti tradičnímu rivalovi Gullivers Sokol Brno.

Celá základní část byla letos neuvěřitelně vyrovnaná a na pomyslné špici tabulky držel právě celek z Klobouk u Brna, v posledních kolech však několikrát zaváhal a klesl až na páté místo. O bod ho přeskočili brněnští Gulliveři a zajistili si tak možnost výběru soupeře pro play off. Ještě před samotným určením dvojic pro čtvrtfinále bylo všem jasné, že Aligatoři narazí právě na Gullivery. Ostravské týmy měly totiž po celou sezonu s Aligátory velké problémy a navíc si ušetřily dlouhé cesty do Hodonína, domácí tvrzi jihomoravského celku.

Sobotní zápas se nesl v duchu typické vyřazovací bitvy. „Žádná extra podívaná pro diváky kromě napínavého závěru,“ hodnotil trenér Brna v online přenosu na webu. Zápas plný nepřesností a osobních chyb na obou stranách ukončil až v prodloužení brankou na 4:3 Martin Veverka. Po sobotě se tak v sérii hrané na tři vítězné zápasy ujali vedení Gulliveři.

Kdo by v neděli čekal odlišný průběh, byl by nejspíš zklamaný. Celý zápas tahali za delší konec Aligátoři, ve třetí třetině se však domácím podařilo nejprve snížit a tři vteřiny před koncem při power play doslova silou vůle dotlačit balonek za záda brankáře Bábíčka. To, co se však po vyrovnávací brance stalo, rozhodně do sportu nepatří. Jeden z nejzkušenějších beků Aligátorů neudržel ve vypjaté situaci nervy na uzdě a hrubými zákroky poslal k zemi dva soupeře. Sedmnáctiletý mladík z Gulliverů si neodpustil k soupeři pár provokací a ten se mu odvděčil úderem čelem. Soupeř se svalil k zemi a přivolaný zdravotník po pár minutách ošetřování potvrdil zlomený nos. Obránce z Aligatorů svého excesu okamžitě litoval, rozhodčího však neobměkčil a vyfasoval pro svůj tým celkem sedm trestných minut a navrch osobní trest do konce utkání. Sedmiminutová přesilovka v desetiminutovém oslabení se stala Aligátorům smrtelná necelou minutu před jejím koncem po zásahu Bořeckého.

Ihned po zápase se na sociálních sítích strhla po zveřejnění videa incidentu lavina komentářů, například brněnský trenér se nechal slyšet, že to, co Aligátoři předváděli po celý zápas, byl vrchol demence. Obrovská část se tak přiklonila na stranu Brňanů a žádají pro hříšníka co nejpřísnější trest. Není se čemu divit, zákrok byl za hranou nejen sportovního ale i slušného chování k soupeři. Někteří diskutující však začali kvůli zákroku jednotlivce odsuzovat celý tým. Notně k tomu přispěly i články na předním webu o florbalovém dění florbal.cz a na portálu tn.cz, které byly neobjektivní a zcela jasně mluvily ve prospěch Brňanů.

Vedení FbC Aligators vydalo bezprostředně po zápase veřejnou omluvu a zákrok odsoudilo. Zároveň svolalo mimořádnou schůzi, na které mělo rozhodnout, jak provinilce potrestají. Ihned po zápase v šatně hráči rozhodli, že zkušený obránce v A-týmu končí. Za další dva dny musel hráč odejít z FbC Aligators. O jeho další budoucnosti rozhodne disciplinární komise, která mu s největší pravděpodobností zakáže navždy činnost. Zraněný hráč též uvažuje o civilní žalobě za napadení.

„Dvě vyrovnaná utkání, která měla podobný průběh. Rozhodla je naše nedisciplinovanost. Moc mě mrzí, co se na konci druhého zápasu stalo. Řešení bylo v podstatě jasné bezprostředně po zápase, večer jsme se na tom jednomyslně shodli. Vůběc se mi ale nelíbí mediální šílenství, které se rozpoutalo jen kolem našich zákroků. Nesportovních zákroků, větších či menších, je v našich vzájemných zápasech vždy několik, a to z obou stran. Ze strany Gullivers se také v zápase dají najít nesportovní zákroky, které navíc potrestány vůbec nebyly,“ poukazuje trenér Slabý.

Kloboučtí florbalisté mají na postup do dalšího kola ještě pořád šanci. O víkendu 11. - 12. března přivítají soupeře na domácí palubovce v Hodoníně. „Věřím, že se emoce do soboty uklidní a k vidění bude v Hodoníně především florbal. Zraněným hráčům přeji brzké uzdravení a návrat na hřiště,“ uzavřel lodivod Aligátorů.

Zobrazeno 1782 krát
Naposledy upraveno: st., 15. březen 2017 10:03
Pro psaní komentářů se přihlaste