čt., 12. listopad 2015 22:58

Maďaři bojují o Euro, z Norska vezou výhru

Oslo – Týmy Norska a Maďarska se ve čtvrtek utkaly v baráži o účast na Mistrovství Evropy ve fotbale 2016. Domácí Norové byli favority, ale maďarští fotbalisté překvapili a díky gólu Kleinheislera z 26. minuty si vezou do odvety výhru 1:0.

Aktivněji vstoupili do zápasu hráči domácího Norska, zavřeli Maďary na jejich polovině a odmítali je pustit k míči. Už ve čtvrté minutě musel maďarský gólman hasit požár před svou brankou. Norské číslo 10 Henriksen přihrávkou pod sebe našel nabíhajícího Skjelbreda, proti jeho střele skvěle zasáhl veterán v brance hostů Király. Maďaři ustáli tlak hráčů Norska a tempo hry opadlo. Četná taktická přerušení a přihrávky vlastním obráncům vystřídaly atraktivní podívanou.

V deváté minutě utkání se po nenápadné akci dostal k nebezpečné střele maďarský Kleinheisler, kterou z úhlu domácího brankáře překvapil, ale nepřekonal. V tomto zápase dostal Kleinheisler od trenéra šnaci poprvé a za důvěru se mu také odvděčil. Ve 26. minutě se dostal v rohu velkého vápna k míči a přesnou střelou do vzdálenějšího rohu branky překonal norského Nylanda. Inkasovaný gól domácí vybudil k větší aktivitě.

Ve dvaatřicáté minutě se před Királym zjevil osamocený Soderlund, jeho pokus maďarský gólman skvěle vystihl. Hosté se tlaku domácích dál úspěšně bránili. V nastavení prvního poločasu mohl ještě navýšit Akson Elek, svůj pokus hlavou z dobré pozice však poslal vysoko nad břevno. Hráči odešli do kabin za stavu 0:1.

Druhý poločas započali, podobně jako ten první, aktivněji Norové. Ze hry měli sice více, ale do žádné vážnější příležitosti se nedostali. Jejich pokusy Maďaři úspěšně blokovali a bránili svou šestnáctku. Domácí dostali mnoho příležitostí rozehrávat od rohového praporku, žádnou z nich však nedokázali proměnit. Hosté svědomitě bránili a úspěšně drželi jednobrankový rozdíl.

Vyrovnat mohl v 88. minutě Johansen, když se ocitl tváří v tvář Királymu, ten ale proti jeho střele skvěle zakročil. Ještě větší šanci měl z této odražené střely Helland, když stál před odkrytou brankou. Přesto svoji hlavičku vyslal pouze do břevna. Konec utkání už si Maďaři pohlídali, a mohli se tak radovat z výhry.

Tímto vítězstvím oslavil svůj stý reprezentační start gólman Király. Maďarská reprezentace se na Euru neobjevila od roku 1972. Odvetu v Maďarsku týmy sehrají v neděli 15. listopadu.

Zobrazeno 1897 krát
Naposledy upraveno: so., 24. únor 2024 22:32
Pro psaní komentářů se přihlaste