út., 4. prosinec 2018 20:43

Madrid Central má přispět ke snížení znečištění vzduchu

Centrum Madridu Centrum Madridu Zdroj: travelbird.at
Španělsko - Do centra Madridu nesmí od pátku 7. prosince kvůli novým opatřením auta znečišťující ovzduší.

Díky novému opatření s názvem Madrid Central budou mít zákaz vjezdu do centra Madridu všechna palivová vozidla registrovaná před rokem 2000 a všechna naftová vozidla registrovaná před rokem 2006. Vjezd do centra budou mít povolena pouze auta místních obyvatel. Hlavním cílem je snížit emise oxidu dusičitého až o 23 %, a to do roku 2020.

Madrid není první metropolí, která s tímto nápadem přišla. V roce 2016 se o stejnou věc pokoušeli například v Paříži, Athénách či Hamburgu. Jen španělské hlavní město však povoluje do svého centra vjezd pouze bezemisním dopravním prostředkům.

I přes striktní pravidla tu však budou povoleny výjimky. Hybridní auta a vozidla na plyn budou moci v oblasti parkovat, ale maximálně na dvě hodiny. Ostatní modernější naftová a benzínová auta mohou parkovat pouze na veřejných parkovištích nebo v soukromých garážích.

Dodávky budou mít dokonce stanovený čas, ve kterém se budou moci v oblasti pohybovat. Starší dodávky, způsobující více znečištění, budou mít povolený vjezd od sedmi hodin ráno až do jedné odpoledne, modernější dodávky až do devíti do večera.

Jeden z místních zásobovatelů Enrique Pelagio říká: „Je to krok dopředu, bude tu mnohem více prostoru (bez starých aut a dodávek, pozn. red.).“

Madrid se během posledních let stal jednou ze světových špiček, co se týče ochrany a rozvoje životního prostředí. Město výrazně rozšířilo pěší zóny, vzniklo mnoho parků a úřady také podporují výsadbu zeleně všude, kde je to možné.

„Časem si musíme všichni uvědomit, že vozidla už dnes nejsou v pozici moci, a že je čas, aby ustoupila chodcům,“ říká člen zastupitelstva rady pro udržitelný městský rozvoj Madridu José Manuel Calvo.

Zobrazeno 2133 krát
Naposledy upraveno: čt., 6. prosinec 2018 14:02
Pro psaní komentářů se přihlaste