čt., 8. prosinec 2016 22:17

Magdalena Kožená je nominovaná na Grammy

Galavečer proběhne v únoru Galavečer proběhne v únoru Zdroj: Grammy
Česká republika – V kategorii Nejlepší klasické sólové album získala nominaci mezzosopranistka Magdalena Kožená. Akademici českou operní zpěvačku vybrali za desku s náhravkami děl Claudia Monteverdiho.

Kožená, manželka dirigenta sira Simona Rattleho, desku nahrála pod vedením italského dirigenta Andrey Marcona. Jedná se už o její druhou nominaci na cenu od Národní akademie hudebního umění a věd ve Spojených státech amerických. Poprvé nominaci získala v roce 2006 v kategorii Producent roku v klasické hudbě za nahrávku Lamento.

„Jsem ráda, že to je právě Monteverdi, se kterým jsem začínala při studiích na konzervatoři. Je to takový skladatel, který mi leží velice blízko u srdci a o to víc mě to ocenění potěšilo,“  řekla světově uznávaná operní pěvkyně v rozhovoru pro Český rozhlas. Devětapadesátý ročník Grammy proběhne 12. února v Los Angeles. Ve stejné kategorii, v jaké je i brněnská zpěvačka, jsou ještě další čtyři konkurenti - francouzská sopranistka Sabine Devieilheová za album Mozart: The Weber Sisters, německá sopranistka Dorothea Röschmannová za skladby Schumanna a Berga, tenorista Ian Bostridge za album ShakespeareSongs a Anna Netrebková za její poslední desku Verismo.

Hudba z česká produkce byla na prestižní hudební ceny nejčastěji nominovaná právě za klasické nahrávky. Výhru si před třemi lety odnesli Markéta Irglová a irský hudebník Glen Hansard za muzikál Once. Nejvíce nominací si letos odnesla Beyoncé, takže ke svým dvaceti proměněným může přidat dalších devět cen.

Zobrazeno 1844 krát
Naposledy upraveno: pá., 9. prosinec 2016 09:08
Pro psaní komentářů se přihlaste