st., 8. březen 2017 10:45

Magnesia litera vyhlásila nominace na nejlepší knihy loňského roku

Nominované knihy na cenu Magnesia litera byly zveřejněny v úterý sedmého března. Nominované knihy na cenu Magnesia litera byly zveřejněny v úterý sedmého března. Zdroj: www.magnesia-litera.cz
Česká republika-Magnesia litera vyhlásila v úterý 7. března nominace, a to v osmi hlavních kategoriích: Litera za prózu, Litera za poezii, Litera za naučnou literaturu, Litera za knihu pro děti, Litera za nakladatelský čin, Litera za překladovou knihu, Litera za publicistiku a DILIA Litera pro objev roku. K vyhlášení vítězných titulů dojde 4. dubna. Slavnostní předávání cen mohou milovníci literatury sledovat na ČT Art.

Nejdůležitějším úkolem výročních knižních cen Magnesia Litera je propagovat kvalitní literaturu a dobré knihy. A to bez omezení a bez ohledu na žánry, stejnou pozornost si zaslouží spisovatelé, básníci, překladatelé, nakladatelé i vědci a teoretici. V kategorii Litera za prózu se nachází šest knih, které porotci za tuto kategorii shledali nejlepšími a nejzajímavějšími knihami loňského roku. Nominované tituly jsou Únava materiálu (Marek Šindelka), Nikdy nebylo líp (Ladislav Šedý), Všechno je jenom dvakrát (Michal Přibáň), Rajský les (Aleš Palán), Voliéry (Zuzana Brabcová) a Jezero (Bianca Bellová).

„Celkem rychle jsme se shodli na třech knihách a pak jsme se už jen dohadovali, které další tři knihy budeme nominovat. Poměrně rychle jsme si ujasnili, co od nominovaných titulů očekáváme. Chtěli jsme, aby to byly knihy, které donutily autory jít někam dál, objevit něco nového. Ať už ve formě jazyka nebo způsobu vyprávění", řekl v rozhovoru pro Českou televizi porotce z kategorie Próza a také nominovaný v kategorii objev roku Ondřej Nezbeda.

V kategorii Litera za poesii jsou nominované tři knihy, a to Světlo v ráně (Milan Ohnisko), Víkend v jakémsi Švýcarsku (Vít Janota) a Obvyklé hrdinství (Tomáš Gabriel).

V osmi hlavních kategoriích soutěží celkem 27 knih. Je jasné, že loňský rok byl, co se povedených knih týče, velice plodný. Rozhodně není předem jisté, který nominovaný titul zvítězí. Nezbývá tedy nic jiného, než počkat si na slavnostní vyhlášení oceněných titulů.

Zobrazeno 1989 krát
Naposledy upraveno: po., 13. březen 2017 06:13
Pro psaní komentářů se přihlaste