so., 28. listopad 2015 14:47

Makedonie staví plot na hranici s Řeckem

Skopje - Makedonská armáda začala v sobotu stavět sto kilometrů dlouhý plot na jižní hranici s Řeckem. Kovový plot, který bude tři metry vysoký, má podobně jako plot maďarský zabránit migrantům vstoupit do země.

Makedonie je jednou ze zemí, kudy proudí tisíce migrantů z Řecka. Doposud územím procházeli bez větších problémů, před necelými dvěma týdny ale makedonská vláda rozhodla, že bude dále pouštět přes hranice pouze Afghánce, Íráčany a Syřany. Kvůli tomu se na hranici začali hromadit Pákistánci, Íránci i migranti jiných národností a započaly několikadenní protesty. Před dvěma dny se tito demonstranti pokusili zaútočit na policejní složky.

Mluvčí vlády Aleksandar Gjorgjiev uvedl, že cílem oplocení bylo "nasměrovat příliv lidí ke kontrolovaným bodům pro jejich registraci a humánnímu zacházení". Rovněž sdělil, že hranice zůstanou otevřené a že vláda umožní průchod lidem přicházejícím z regionů zasažených válkou tak, jako to činila doposud.

Makedonie není první zemí, která kvůli uprchlické krizi vybudovala plot na svých hranicích; v září a říjnu postavilo podobný plot i Maďarsko, což migranty cestující především do Německa odklonilo do Chorvatska.

Zobrazeno 2283 krát
Naposledy upraveno: ne., 25. únor 2024 22:45
Pro psaní komentářů se přihlaste