po., 20. duben 2020 11:38

Malými krůčky k větší bezpečnosti na přejezdech

Železniční stanice Borová u Poličky, u které bude umístěna jedna z kamer Železniční stanice Borová u Poličky, u které bude umístěna jedna z kamer Zdroj: Zdroj: Zuzana Šplíchalová
Správa železnic se chystá k dalšímu zabezpečení železničních přejezdů. Na 14 z nich uvede do provozu chytré kamery, fungovat začnou od 18. května. Kamery mají za úkol monitorovat dění na železničním přejezdu, upozornit Policii ČR na případné přestupky řidičů a sloužit jako důkazní materiál. Celý projekt vyjde na 5 milionů korun.

Nové kamery Správa železnic umístí na 14 míst, část z nich se objeví na koridoru Pardubice-Ostrava. Správě železnic jde především o zvýšení bezpečnosti na přejezdech. "Jak jsme již dříve avizovali, nejedná se o represivní, ale preventivní krok, ke kterému nás vede stále vysoký počet velmi neukázněných řidičů, kteří se na přejezdech chovají riskantně," uvedl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Správa železnic však neopomíná ani bezpečnost na lokálních tratích, proto pro začátek opatřila pěti kamerami trať Svitavy – Žďárec u Skutče. Rozhodla o umístění kamer na přejezdy u této trati, protože od Svitav se trať v několika místech kříží se silnicí první třídy I/34. Silnice patří v ČR mezi nejvýznamnější celostátní tahy.

"O tom, že se nejedná o skrytou šikanu řidičů, svědčí i fakt, že seznam přejezdů, na kterých budou tato zařízení fungovat, je veřejně dostupný," vyjádřil se Svoboda. Seznam těchto železničních přejezdů uvedla Správa železnic v tiskové zprávě.

Kamery, v některých případech doplněné o radary, začala Správa železnic instalovat v září minulého roku. První kameru získal železniční přejezd v Úvalech a během roku 2017 tam došlo k 375 dopravním přestupkům, další rok se v monitorovaném období jejich počet snížil na 131. Osvědčení kamer vedlo k jejich zavedení i na jiná riziková místa a Správa železnic chystá také druhou etapu. Zařízení dostane v příštím roce dalších 16 přejezdů po celé České republice.

A jak může být řidič porušující předpisy na přejezdu potrestán? Podle zákona mu Policie ČR může udělit pokutu ve výši až 5.000 korun, řidič dostane zákaz řízení až na 6 měsíců a do bodového systému mu přibyde 7 bodů.

Zobrazeno 1126 krát
Naposledy upraveno: po., 20. duben 2020 18:39
Pro psaní komentářů se přihlaste