út., 1. listopad 2016 09:53

Mapathon s Lékaři bez hranice se poprvé uskuteční v Olomouci

Lékaři bez hranic. Lékaři bez hranic. Zdroj: www.lekari-bez-hranic.cz
Olomouc - Ve čtvrtek 10. listopadu se na katedře rozvojových studií uskuteční historicky první olomoucký mapathon. Studenti zde budou tvořit mapy na podkladu leteckých snímků, zaměřovat cesty či budovy. Dobrovolníci mapování nemusí nijak zvlášť rozumět. Stačí mít k dispozici vlastní laptop, o ostatní se postarají organizátoři.

Aby mohla organizace Lékaři bez hranic pomáhat všem potřebným, neobejde se bez přesných a kvalitních map. V rozvojových zemích nezmapovaná místa zdravotníkům velmi komplikují práci a do některých zasažených oblastí se tak pomoc vůbec nedostane. Snaží se proto do své činnosti zapojit i širokou veřejnost. Zatím nejvíce se tento projekt osvědčil při zemětřesení na Haiti. "Tehdy se bleskově mobilizovala komunita lidí, kteří mapovali po katastrofě. Během asi dvou týdnů byla k dispozici perfektní mapa," řekl v rozhovoru pro Českou televizi digitální stratég Lékařů bez hranic Jan Böhm.

V roce 2014 vznikl projekt Missing Maps ve spolupráci Lékařů bez hranic, Červeného kříže a OpenStreetMap na popud humanitárních pracovníků. Základem je zúčastnit se právě mapathonu, který probíhá každý měsíc v Praze, od listopadu se připojuje i Brno a Olomouc. Zde mají dobrovolníci možnost se naučit, jak správně pracovat s mapovacím editorem. Poté už mohou mapovat z pohodlí domova.

Lékaři bez hranic pomáhají už od roku 1978, a to ve více než 60 zemích světa. Zasahují v oblastech napadených epidemiemi, přírodními katastrofami nebo válečnými konflikty. V roce 1999 dokonce obdrželi Nobelovu cenu za mír. Momentálně nejvytíženější jsou pravděpodobně v Sýrii ve městě Aleppo, které je ovšem stále bombardováno a není tedy možné zde naplno pracovat. Na začátku měsíce října si připomínali nejtemnější událost, a to zničení traumacentra Lékařů bez hranic v afghánském Kundúzu.

Zobrazeno 1907 krát
Naposledy upraveno: st., 2. listopad 2016 13:58
Pro psaní komentářů se přihlaste