st., 29. březen 2017 20:52

Lid v Rusku demonstroval, policie zatkla přes tisíc lidí

Ilustrační foto Ilustrační foto Zdroj: picshype.com
Moskva – V centru Moskvy a dalších částech Ruska vyšli lidé do ulic kvůli korupci vládních úředníků, a to i přes policejní zákaz. Výsledkem těchto demonstrací bylo zadržení několika stovek lidí, včetně organizátora akce a dlouholetého odpůrce Putinovy vlády Alexeje Navalného.

I bez oprávnění příslušných úřadů uspořádala v neděli ruská opozice masovou demonstraci v reakci na údajnou korupci vládních úředníků. Ruské ministerstvo vnitra odhadlo počet protestujících na 8 000 lidí, novináři nestátních médií ovšem uvádějí dokonce desetitisíce zúčastněných. Různí se také názory na počet zadržených, podle údajů moskevské policie došlo k zatčení kolem 500 lidí, ruská nevládní organizace OVD nabízí informace o více jak tisícovce zadržených, s tím, že velká část demonstrantů byla prakticky hned propuštěna.
V pondělním prohlášení kremelský mluvčí Dmitrij Peskov prohlásil, že činnost policie byla „absolutně korektní a profesionální“. Na obranu policejních zásahů argumentoval, že protestní akce nebyly povolené, bránily dopravě a ohrožovaly bezpečnost lidí. Zatčený organizátor nedělního protestu Alexej Navalnyj těmto tvrzením oponuje s tím, že chystanou demonstraci řádně ohlásil, načež radnice sice nesouhlasila s místem konání, ale v zákonem dané lhůtě nenavrhla jiný prostor.
Případ Navalného v pondělí projednával moskevský soud. Advokátka opozičního lídra Olga Michajlová uvedla, že policie již vznesla obvinění z důvodů organizace masových akcí a narušování veřejného pořádku. Navalnyj si tak za trest nejspíše odsedí 15 dní ve vězení a zaplatí pokutu ve výši 20 000 rublů. Celkově jde o Navalného druhý přestupek, v případě třetího může podle ruských zákonů dostat až pět let vězení.
Zatýkání protestujících již odsoudily USA i Evropská Unie. Vyjádřilo se i české ministerstvo zahraničí a vyzvalo Rusko k propuštění demonstrantů a respektování základních práv a svobod. Nešlo však pouze o zatýkání protestujících, mezi zadrženými se například ocitl i americký reportér pracující pro server Guardian Alec Luhn poté, co se pokusil zaznamenat dění na telefon. Zatčením se ale začalo zabývat ministerstvo zahraničních věcí a obvinění proti Luhnovi policie do několika hodin zrušila. „Byl jsem držený pět a půl hodiny a poté propuštěn, ale mnoho jiných takové štěstí nemělo,“ uvedl novinář.

Zobrazeno 2268 krát
Naposledy upraveno: st., 29. březen 2017 22:12
Pro psaní komentářů se přihlaste