pá., 14. duben 2017 14:53

"Matka všech bomb" předvedla, co umí

GBU-43 MOAB GBU-43 MOAB Zdroj: deagel.com
 Afghanistán - Spojené státy svrhly v Afghanistánu svou největší nejadernou bombu. Podle zpráv zabila několik desítek bojovníků takzvaného Islámského státu a zničila podzemní skrýše a tunely. Jedná se o první použití tohoto typu zbraně v ozbrojeném konfliktu. 

V noci ze čtvrtka na pátek 14. dubna svrhlo americké letectvo  v afghánské provincii Nangarhár, ležící východně od Kábulu, svou největší nejadernou bombu GBU-43 MOAB, přezdívanou též jako "Matka všech bomb". Podle dosavadního prohlášení mluvčího afghánského ministerstva obrany výbuch zabil více než 90 příslušníků IS (Islámský stát), zničil tři podzemní tunely a sklad zbraní a munice. "Byla to další úspěšná práce," prohlásil o použití zbraně americký prezident Donald Trump. Celý útok se údajně obešel bez civilních obětí. Podle agentury Reuters tuto informaci zatím nikdo nezávisle neověřil. "Přijali jsme opatření proto, aby během leteckého útoku nedošlo k civilním obětem," řekl afghánský prezident Ašraf Ghaní. 

GBU-43 MOAB (Massive Ordinance Air Blast) je typem zbraně, která detonuje ještě před samotným dopadem na cíl, respektive exploduje mírně nad cílem. Tím vznikne výbuch do všech stran, který je schopen srovnat se zemí území o devíti městských blocích. Bombu vyvinula americká armáda během války v Iráku.

 

Zdroj: CNN  

Zobrazeno 2099 krát
Naposledy upraveno: ne., 16. duben 2017 23:47
Pro psaní komentářů se přihlaste