čt., 25. listopad 2010 17:44

MHD v Olomouci: nejlevnější, ale...

Podle průzkumu MF Dnes ze září letošního roku je v Olomouci nejlevnější MHD. Za pravděpodobně nejprodávanější přestupní jízdenku ve všedních dnech 40 minutovou zaplatí cestující 12 Kč. V ostatních dnech se pak doba prodlužuje na 60 minut. Studentům ve věku od 15 do 26 let nabízí dopravní podnik zvýhodněné 7 denní jízdné za 60 Kč, měsíční za 150 Kč a čtvrtletní za 390 Kč. Pasažéři mohou využít jednu z 5 tramvajových nebo 25 autobusových linek.

Řada lidí si ale stěžuje na zrušení většiny nočních linek v Olomouci, ke kterému došlo v únoru 2010. Proti tomuto rozhodnutí se vznesla vlna odporu. Vznikla petice, kterou podepsalo do konce září více než 3 000 lidí. Radní Ivo Vlach ze strany TOP09 prohlásil, že budou usilovat o obnovení nočních spojů. Předběžně se mluví už o lednu příštího roku. Zastupitelstvo však nevyvrací i negativní věc, která se dotýká cestujících MHD, a to možnost zdražení jízdného.

V Ústí nad Labem, které se počtem obyvatel a rozlohou nejvíce blíží Olomouci, stojí běžná přestupní 30 minutová jízdenka 15 Kč a žádné zvýhodnění během víkendů či státních svátků zdejší dopravní podnik nenabízí. Pro studenty zde existují čtyři typy tzv. „lítaček“: 7, 15, 30 a 90 denní za ceny 85 Kč, 120 Kč, 205 Kč a 475 Kč. Ale narozdíl od DPMO si občané ústeckého krajského města mohou zakoupit sms jízdenku. Tato služba je vysoce mobilní a využívaná především lidmi, kteří necestují městskými linkami pravidelně. Uplatňuje se zejména na zastávkách, kde chybí automaty. V Ústí n.L. mají o čtyři spoje více než v Olomouci. Taktéž tu fungují dvě noční linky, které ale oproti olomouckým jezdí častěji. Ačkoli je nutné zdůraznit, že tyto spoje rozhodně nepokryjí celé město.

V našem hlavním městě koupíte nejlevnější přestupní jízdenku za 26 Kč a můžete na ni jet až 75 minut, což sice vypadá lákavě, ale vzhledem k velikosti Prahy je to zcela přiměřené. Takže co se týká cen za MHD v českém největším městě, Olomoučané na své přepravě ušetří. Ačkoli je pravda, že ve všední dny po půlnoci, kdy přestává jezdit metro, jsou Pražanům k dispozici četné tramvajové a autobusové linky. I tady mají cestující možnost pořízení jízdenky přes sms nebo mohou používat e-jízdenku neboli opencard – finanční otázky jejího zavedení byly předmětem mnoha sporů.

 

Zdroje:

http://ekonomika.idnes.cz/nejlevneji-se-jezdi-v-olomouci-a-zline-nejdrazsi-jsou-karlovy-vary-1fc-/eko-doprava.aspx?c=A100906_1445201_eko-doprava_spi

http://www.dpmo.cz/novinky.asp

http://www.olomouckamhd.ic.cz/

http://dpmul.cz/

http://www.ct24.cz/doprava/mhd/102284-v-olomouci-chteji-lide-obnovit-zrusene-nocni-linky/

Zobrazeno 2630 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:40
Pro psaní komentářů se přihlaste