pá., 14. listopad 2014 16:44

Michael Beckerman přijal v Olomouci čestný doktorát

Jeden z nejvýznamnějších muzikologů současnosti, Michael Beckerman, přijel do Olomouce převzít čestný doktorát Univerzity Palackého. Kromě samotného ceremoniálu se zúčastnil i několika doprovodných akcí.

Michael Beckerman sice vyučuje na New York University a současně vede přednášky na mnoha jiných světových univerzitách, přesto ale poměrně často navštěvuje také Českou republiku. Důvodem je jeho zájem o českou hudbu, na kterou se profesně specializuje. Stěžejními pilíři jeho práce jsou skladatelé Leoš Janáček, Antonín Dvořák a Bohuslav Martinů a Beckerman je zároveň znalcem moravské lidové hudby.

Nejen díky tomu v minulosti už několikrát zavítal na Univerzitu Palackého v Olomouci, kam poprvé přijel v roce 1992 a naposledy zde přednášel minulý rok. Letos byl jeho pobyt zde spojený především s převzetím čestného doktorátu. „Svou vysokoškolskou výukou dějin české hudby ovlivnil stovky studentů, z nichž dnes nejméně dvacet přednáší o české hudbě na vysokých školách nejen v USA, ale po celém světě,“ uvedl Jan Vičar z katedry muzikologie, který přišel s návrhem na Beckermanovo ocenění.

Slavnostní ceremoniál, za účasti rektora univerzity a dalších důležitých univerzitních činitelů, proběhl v úterý, 12. listopadu, v Arcibiskupském paláci. “Více než jsem české hudbě dal, dala rozhodně česká hudba mně,” prohlásil muzikolog v průběhu obřadu. Krátce zde připomněl také zapomenutého skladatele Hanuše Schimmerlinga, přes kterého se k české hudbě dostal.

S Beckermanovou návštěvou Olomouce bylo ale spojeno i několik doprovodných akcí. Muzikolog sám vedl přednášky o idealismu a o problematice překladu hudby, kterou prezentoval na čínských básních, zhudebněných Pavlem Haasem. Dále se známý muzikolog zúčastnil i diskuze na téma budoucnost univerzit v neposlední řadě také veřejného rozhovoru s Davidem Hrbkem. V něm Beckerman mimo jiné hovořil o hymně Kde domov můj a improvizoval u klavíru.

Z Beckermanova vystupování bylo znát, že udělení čestného doktorátu je pro něj velkou poctou a zároveň závazkem do budoucnosti. Je tedy pravděpodobné, že tento nadšený propagátor české hudby a jeden z předních současných muzikologů se v Olomouci brzy znovu ukáže.


Zdroj fotografie: www.zurnal.upol.cz

Zobrazeno 1780 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:49
Pro psaní komentářů se přihlaste