po., 2. květen 2016 11:49

Ministerstvo zemědělství uvolní 115 milionů na podporu tuzemských rybářů

Praha - Ministerstvo zemědělství dnes zahájilo další kroky Operačního programu Rybářství 2014-2020. V rámci nařízení o Evropském námořním a rybářském fondu bude ministerstvo investovat do rozvoje tuzemských chovatelů ryb, zejména menších a střeních podniků. Žádosti o podporu mohou provozovatelé sádek a rybníků podat do 17. května 2016 na Portál farmáře.

Prioritní jsou pro ministerstvo nové podniky. Chtějí tak podpořit akvakulturu v České republice. Peníze z dotací mohou chovatelé použít na výstavbu nebo rekonstrukce rybích líhní, nádrží nebo pro výstavbu nových rybníků do plochy 2 hektarů. Pro takové podnikatele je vyhrazena největší částka z dotací. Druhou cílovou skupinou jsou líhně a podniky, které vyprodukují více než tři tuny ryb ročně. Takovým chce ministerstvo přispět na nové vybavení a zázemí, podporovat se bude také úprava lovišť a rybích restaurací. Kromě takových úprav mohou peníze sloužit i k provozu doplňkových aktivit, například odborných seminářů.

Tyto investice jsou součástí unijního Operačního programu Rybářství, který má za úkol zvýšit efektivitu evropských rybářských podniků a koncernů. Systém dotací a podpor cílí zejména na začínající a malé podnikatele v oblasti rybolovu a chovu ryb. V rámci bodu o podpoře chovatelů bude ministerstvo posuzovat žadatele o dotace v několika kritériích. Mezi ně patří například udržitelnost, životnost a efektivita projektu. Program se dále soustředí například na zlepšení kvality už fungujících líhní investicemi do recirkulačních zařízení a průtočných systémů s dočišťováním. Dále se bude podporovat vysazování úhoře říčního do vybraných rybářských revírů řek Labe a Odra.

Zobrazeno 2062 krát
Naposledy upraveno: st., 10. duben 2024 20:39

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste