po., 24. listopad 2014 20:27

Mistrem světa se stal Hamilton

Poslední GP seriálu Formule 1 se uskutečnil na okruhu v Abú Zabí. Už před jeho startem majitelé stájí zveřejnili zajímavé informace. V týmu Ferrari po pěti letech končí Španěl Fernando Alonso. Do kokpitu italské stáje usedne od příštího ročníku čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel. Místo německého závodníka v monopostu stáje Red Bull zaujme ruský talent Kvjat.

 

V Abú Zabí se jelo o dvojnásobný počet bodů. Hamiltonovi mohl ale i tak titul sebrat pouze jeho stájový kolega Rosberg. Ten k tomu nakonec měl docela dobrou příležitost. V sobotu si v kvalifikaci vyjel pole position a do nedělního závodu startoval z prvního místa.

Rosberg si ho ale neužil dlouho. Hned po startu se Hamiltonovi podařilo před německého závodníka dostat a udělal tak rozhodující krok k získání celkového vítězství. K tomu mu nakonec pomohla i závada na Rosbergově automobilu. Ten se kvůli porouchané elektronice postupně propadal a závod dokončil až na 14. příčce. Druhý dojel Brazilec Massa, který v konečném zúčtování zaostal za vítězem o dvě a půl vteřiny. „Deset kol před cílem jsem si myslel, že bych ho možná mohl dojet, ale trochu se začaly drolit pneumatiky a čtyři kola před cílem jsem ztratil rychlostní převahu,“ prohlásil Massa na tiskové konferenci. Třetí místo bral Valteri Bottas, který stejně jako Massa nastupuje za stáj Williams.

Hamiltonovi se tak podařilo po šesti letech získat druhý mistrovský triumf. Tím se dotáhl na taková jména, jako jsou Emerson Fittipaldi nebo Fernando Alonso. „Cítím se nejlépe v životě. Tak úžasný pocit jsem nikdy neměl,“ řekl na tiskové konferenci.

Suverenitu Mercedesu v letošním roce vykreslují i výsledky Poháru konstruktérů. Ovládli ho s počtem 701 bodů, což je o 296 bodů víc než získal druhý Red Bull. Třetí příčku získal po povedeném posledním závodu tým Williams.

 

Zdroj perexové fotografie: Sport.cz

Zobrazeno 1492 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:49
Pro psaní komentářů se přihlaste