ne., 11. říjen 2015 09:27

Mokrý závod v Motegi vyhrál Španěl Dani Pedrosa

Motegi - Seriál Moto GP se po čtrnáctidenní pauze přesunul ze španělského Aragonu, kde zvítězil Jorge Lorenzo, do japonského Motegi. Zatímco kvalifikaci odjeli jezdci na suchu, v nedělním závodě se museli potýkat s mokrou tratí, na což nejvíce doplatili závodníci stáje Movistar Yamaha.

I přes nepříznivé podmínky, které v Motegi panovaly, byl závod nejsilnější kubatury Moto GP odstartován na čas a na rozdíl od kategorií Moto 3 a Moto 2 se odjel v původním počtu 24 kol. Perfektní start se povedl Jorge Lorenzovi, který se ihned dostal do čela závodu a ostatním jezdcům dokázal poodjet o více než 2 vteřiny. Za ním bojovali o další příčky Valentino Rossi, Dani Pedrosa, Andrea Iannone a také úřadující mistr světa Marc Márquez. Ten dokázal i se zlomeninou malíčku na levé ruce závod dokončit na 4. místě.

Perfektní stíhací jízdu předvedl Dani Pedrosa, který první polovinu závodu jezdil na třetím místě. Devět kol před cílem však trať trochu oschla a závodníkům týmu Movistar Yamaha se začaly sjíždět pneumatiky. Toho Španěl okamžitě využil a během dvou kol se dokázal dostat jak před Valentina Rossiho, tak před Jorge Lorenza a první příčku si udržel až do konce závodu. Hned za ním dojel Rossi, na třetí pozici se pak umístil Lorenzo.

Do závodu nenastoupili Karel Abraham a Alex de Angelis. Druhý jmenovaný měl při sobotním tréninku těžkou nehodu, po které musel být vrtulníkem transportován do nemocnice v Dokkyu. Tam podstoupil CT vyšetření, po kterém mu doktoři diagnostikovali pohmoždění plic. Další vyšetření pak odhalila zlomeninu tří žeber a pěti obratlů.

Karel Hanika skončil osmý, Jakub Kornfeil se propadl na dvanáctou pozici

Závod nejslabší třídy, který byl kvůli pozdějšímu startu zkrácen na 13 kol, vyhrál po suverénním výkonu Niccolo Antonelli. Český závodník Karel Hanika se z dvacáté pozice na roštu dokázal probojovat na 8. místo. Naopak Jakub Kornfeil se po úspěšném začátku závodu, kdy jezdil kolem šesté pozice, propadl až na místo dvanácté.

Závod kategorie Moto 2 byl taktéž zkrácen na 15 kol. Do vedení závodu se po úspěšném startu dostal Jonas Folger, který si ihned vytvořil obrovský náskok. Svou pozici však neudržel a deset kol před cílem ho předjel Francouz Johann Zarco. Ten se po odstoupení Tito Rabata stal mistrem světa a zisk titulu také náležitě oslavil. Nezapomněl ani na své tradiční salto, které předvedl tentokrát z motorky.

Další závod se pojede příští týden v australském Phillip Island, kde drží rekord nejvíce výher mistr světa z roku 2011 Casey Stoner.

Zobrazeno 1934 krát
Naposledy upraveno: čt., 1. únor 2024 22:04
Pro psaní komentářů se přihlaste