pá., 11. listopad 2016 18:45

V Bučovicích proběhla mše za veterána dvou světových válek

Ilustrační foto Ilustrační foto Zdroj: Wikimedia Commons
Bučovice - Tento pátek, při příležitosti Dne veteránů, proběhla v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Bučovicích slavnostní mše za veterána první i druhé světové války - plukovníka Bohuslava Malečka. Vedení města ve spolupráci s armádou vzdalo čest všem veteránům a udělilo čestné odznaky členům místní posádky.

Při příležitosti 98. výročí ukončení první světové války se slavil mezinárodní Den veteránů. Právě před 98 lety podepsali Spojenci s Německem příměří a první světovou válku tak ukončili. V pátek si tak lidé po celém světě vzpomněli nejen na vojáky, kteří tento krvavý konflikt přežili, ale i na ty, kteří se z něj nevrátili.

Vzpomněli si i obyvatelé Bučovic na Vyškovsku, kde se v tento den konala mše věnovaná památce těchto válečných veteránů, a především rodině plukovníka Bohuslava Malečka, prvního velitele bučovické vojenské posádky. Plukovník Maleček bojoval v první světové válce v československých legiích v Rusku. První světovou válkou se dokázal probojovat, ta druhá ho ale stála život. V roce 1939 ho kvůli okupaci Československa propustili z armády. Zapojil se tedy do odbojové činnosti. Následující rok ho na základě udání zatklo gestapo. O devět měsíců později Maleček podlehl následkům týrání v nacistickém vězení v Breslau.

Symbolický vlčí mák

Mše se konala v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Bučovicích a sloužil ji římskokatolický kněz Lukáš Evžen Martinec. V průběhu mše zazněl Mozartův Requiem zahraný v podání komorního sboru Magnificat, orchestru svatého Petra a Pavla Brno a sólistů Janáčkovy opery Národního divadla Brno.

Po mši následovalo slavnostní kladení věnců u památníku Osvoboditelů města za účasti představitelů města a slavnostní pietní akt za účasti a spolupráce armády. Na počest plukovníka Malečka a vůbec všech válečných veteránů zazněly salvy vykonané členy místní vojenské posádky. Starosta města Radovan Válek poté předstoupil se svým proslovem, ve kterém poukázal především na hrdinství a statečnost nejen vojáků, kteří bojovali v první světové válce, ale i těch, kteří své životy nasazují pro naši bezpečnost dodnes. Po proslovu došlo na udílení čestných odznaků za přítomnosti Malečkových vnuků a pravnuků. Ocenění si odnesli major ve výslužbě Antonín Parobek a podplukovník Miloš Zarubec za mimořádné činy a přínos pro místní posádku.

Den veteránů byl dříve známý jako Den příměří. Vyhlásil ho americký prezident Woodrow Wilson v den prvního výročí konce války. Oficiálním svátkem se stal o sedm let později. V roce 1954 jej kongres přejmenoval na Den veteránů, jak ho známe dnes. V České republice si ho připomínáme od roku 2001 a jeho symbolem je květ vlčího máku.

Zobrazeno 2356 krát
Naposledy upraveno: so., 12. listopad 2016 23:31
Pro psaní komentářů se přihlaste