so., 18. květen 2013 20:00

Muzeum umění vystaví celoživotní dílo Jana Švankmajera

Jan Švankmajer neodmyslitelně patří k nejvýznamějším českým umělcům. Snad každý si při vyslovení jeho jména vybaví filmy jako Otesánek, Tma/světlo/tma, Něco z Alenky či Lekce Faust. Za svá díla získal mnohá ocenění, mezi ta nejvýznamější pak patří Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Rozsáhlou přehlídku filmových rekvizit i jeho soukromé tvorby teď mohou návštěvníci obdivovat v Muzeu umění v Olomouci.

Kresby, grafiky, loutky, plastiky, koláže, frotáže. Devětasedmdesátiletý Jan Švankmajer ukazuje, jak byl za svůj život neskutečně tvůrčí. Jeho dílo je velmi originální, a tak není divu, že byl inspirací pro světové umělce, jimiž jsou například Tim Burton nebo Terry Gilliam, člen známé skupiny Monty Python. Výstava nese název: Jan Švankmajer: Možnosti dialogu mezi filmem a volnou tvorbou, podle kurátora výstavy Iva Bindera je na ní skvěle vidět, jak je filmová tvorba úzce spjata s výtvarnou složkou

Expozice provede Švankmajerovým imaginárním světem, ukáže nepřeberné množství surrealistických rekvizit, pro které byl tak známý, a také nám dovolí nahlédnout do fotografií z natáčení. Prohlídka je rozdělená na několik částí, v jednotlivých výstavních sálech jsou navíc na obrazovkách k vidění jeho filmy. Švankmajer často spolupracoval se svou ženou Evou, která umřela před osmi lety. I její umění je zde připravené k nahlédnutí.

Přehlídka potrvá až do poloviny září, jeho součástí také doprovodné přednášky, diskuze a workshopy.

Zobrazeno 1681 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:45
Pro psaní komentářů se přihlaste