čt., 22. březen 2018 23:02

Na ISS odletěla ruská raketa, opět zde zanechá odkaz spojený s Českem

Zleva: Andrew Feustel, Oleg Artěmjev a Richard Arnold Zleva: Andrew Feustel, Oleg Artěmjev a Richard Arnold Zdroj: oficiální facebooková stránka ISS
Bajkonur – K Mezinárodní vesmírné stanici ve středu 21. března zamířila ruská raketa Sojuz-FG nesoucí vesmírnou loď Sojuz MS-08. Odletěla z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu. Kromě tříčlenné americko-ruské posádky na palubě do vesmíru vynesla i něco dalšího – kresby z terezínského ghetta.

Jeden z tria astrounautů, dvaapadesátiletý Američan Andrew Feustel, si s sebou již tradičně odnesl předmět spojený s Českou republikou. S tuzemskem je spojen prostřednictvím rodinných kořenů jeho manželky, jejíž matka pochází ze Znojma. Při prvních dvou výpravách stanici obohatil o sbírku Jana Nerudy Písně kosmické, českou vlajku a figurku Krtečka. Nyní se na oběžné dráze rozhodl zanechat českou stopu ve formě kopií dvou obrázků z časopisu Vedem. Vydávali ho dva chlapci v Terezíně, židovském ghettu založeném nacisty za druhé světové války. Autorem konkrétně těchto dvou kreseb je tehdy čtrnáctiletý Peter Ginz, zakladatel časopisu. V terezínském ghettu nuceně strávil dva roky, než ho nacisté v září roku 1944 zavraždili v osvětimském koncentračním táboře. Feustel by tímto gestem chtěl vzdát hold holocaustu. „Je důležité pokračovat ve snu těch dětí, které žily v tak složitých podmínkách. Pro děti tohoto světa vždy existuje naděje,“ vysvětlil svou myšlenku v rozhovoru pro Českou televizi.

Jedna z Ginzových maleb, Země z Měsíce, do kosmu neputuje poprvé. V roce 2003, při tragickém letu raketoplánu Columbia, si ji vzal s sebou už izraelský astronaut Ilan Ramon. Stroj se při návratu, pouhých 16 minut od Země, rozpadl a všech sedm členů posádky zahynulo. Feustel by tak chtěl uctít i jejich památku a dokončit misi, kterou Ramon započal.

Spolu s Feustelem na ISS vyrazil i jeho krajan, Američan Richard Arnold, a ruský kosmonaut Oleg Artěmjev. Doplní tak stávající tříčlennou posádku, kterou tvoří americký astronaut Scott Tingle, ruský velitel Anton Škaplerov a Japonec Norišege Kanai. Sojuz stráví na cestě zhruba dva dny, pokud vše proběhne bez problémů, měl by dorazit na místo již v pátek 23. března.

Zobrazeno 2047 krát
Naposledy upraveno: ne., 25. březen 2018 22:41
Pro psaní komentářů se přihlaste