so., 8. říjen 2016 14:52

Na Karlovském gastrofestivalu se představili dva šéfkuchaři s michelinskou hvězdou

Hostující šéfkuchař Karlovského gastrofestivalu 2016 Ákos Sárközi  Hostující šéfkuchař Karlovského gastrofestivalu 2016 Ákos Sárközi Zdroj: Resort Valachy
Velké Karlovice – V mnoha ohledech rekordní byl osmý Karlovský gastrofestival, který se konal o uplynulém víkendu ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku. Během dvou dní se zde sjelo zhruba 41 tisíc lidí. Zvýšil se tak počet návštěvníků oproti loňskému ročníku zhruba o deset procent. Přibylo i hostů z nedalekého Slovenska.

Pořadatelé gastrofestivalu nevybírají vstupné a tak si nechali vypracovat analýzu provedenou mobilním operátorem O2, která byla zjištěna speciálním měřením s pomocí statistických koeficientů. Nejvíce lidí tak dorazilo ze Zlínského kraje a to celkem 35 procent.

„Již loni jsme považovali návštěvnost za těžko překonatelnou a letošní údaj tak předčil naše očekávání. Jsme rádi, že i přes tak velký nápor se nám podařilo nabídnout hostům vyšší komfort a pohodovější zážitek, protože jsme po loňsku ještě posílili parkování, kyvadlovou dopravu v údolí, počet krytých míst s posezením i stánků s nabídkou ochutnávek a krajových produktů,“ uvedl Tomáš Blabla, ředitel Karlovského gastrofestivalu a současně ředitel Resortu Valachy, jež je hlavní pořadatelem.

Pořadatelé byli příjemně překvapeni také samotným zájmem slovenských hostů. Oproti loňským 17 letos tvořili celkem 45 procent hostů. Slováci to k nám mají blízko, například z Žiliny jen hodinu autem, navíc je pro ně výhodný kurz eura vůči koruně a na Slovensku stále není tak velká nabídka podobných akcí,“ dodal Blabla.

Na třech a půl kilometrech plných vůní a chutí, jak označili organizátoři trasu s třinácti zastávkami v malebném údolí Leskové, mohli lidé tradičně ochutnávat známé i méně známé pokrmy a speciality nejen z Valašska. Již tak širokou nabídku produktů nově zpestřily tři podniky z Rožnova pod Radhoštěm. Velký ohlas zaznamenala nová sekce street food s ochutnávkami šnečích, hmyzích nebo i brazilských specialit. Nechyběl ani mezinárodní farmářský trh za účasti výrobců nejen z České republiky nebo řemeslný jarmark. Pro ty, kteří se chtěli podívat, či si vyzkoušet výrobu valašských frgálů pod dohledem pekařek, byla připravena takzvaná frgálová manufaktura. „Největší zájem byl tradičně o valašské frgály, které nabízela jak naše vlastní pekárna, tak i další pekařství z regionu. Za víkend se prodalo rekordních šest tisíc frgálů,“ prozradil Tomáš Blabla.

 

Galavečeře pod taktovkou šéfkuchaře z Maďarska

Zpestřením letošního gastrofestivalu byla účast hned dvou šéfkuchařů, kteří jsou držiteli michelinské hvězdy. Michelinský oběd a Michelinskou galavečeni, které byly dlouho dopředu beznadějně vyprodány, připravil se svým týmem Maďar Ákos Sárközi. Ten je jedním z pouhých pěti držitelů této hvězdy v Maďarsku a na Valašsku se mu velice líbilo. „Nevěřil bych, kolik lidí taková akce přiláká. Na to, jak byla veliká, byla parádně zorganizovaná. Umím si představit, co to dá práce, a před organizátory opravdu smekám. Navíc se vše odehrává na nádherném místě a potkal jsem se tu jen se samými perfektními lidmi“, pochvaloval si Sárközi.

Druhým z nich byl Radek Kašpárek z pražské restaurace Field. Kašpárka však mohl vidět každý návštěvník. Představil se totiž v neděli odpoledne během své kuchařské show ve stánku Kenwood a ta se těšila opravdu obrovskému zájmu, neboť jeho pult byl doslova v obležení. Ten si následně pochvaloval především atmosféru. „Pražské food festivaly už nemusím, ale tady to bylo super, líbila se mi lidová atmosféra, pohodoví lidé a také to, že se vše odehrává v přírodě. Leccos jsem stihl ochutnat, úžasní byli třeba šneci od kuchařů hotelu Lanterna, taky jsem byl na zabíjačce u Galiku,“ shrnul Radek Kašpárek.

Během víkendu se uskutečnily i tradiční soutěže o nejlepší klobásu a na závěr i o nejlepší frgál. Soutěž o nejlepší klobásu vyhrál amatérský výrobce Jiří Krist z Ratíškovic, který porazil loňské vítěze, řeznictví Singer ze Lhotska u Vizovic. Z 57 koláčů různých náplní zvítězil makový frgál Mileny Borošové z Karolinky. „Mám vlastní recept, který jsem si během let různě upravovala a vylepšovala. Dobrý frgál je hodně i o surovinách. Používám vajíčka z vlastního hospodářství a domácí mák od známých. Peču frgály různých náplní, ale nejčastěji makový, máme ho nejraději, tak to možná mám v ruce,“ svěřila se šťastná vítězka.


Všichni milovníci dobrého jídla, hezké přírody nebo počasí, které se letos vydařilo, se ve Velkých Karlovicích sejdou opět za rok.

Zobrazeno 2212 krát
Naposledy upraveno: pá., 21. říjen 2016 08:25
Pro psaní komentářů se přihlaste