st., 19. říjen 2016 15:53

Na Rektorátu Univerzity Palackého zavlála tibetská vlajka

Vlajka Tibetu na Rektorátu UP Vlajka Tibetu na Rektorátu UP Zdroj: Jiří Bejček
Olomouc - Olomoucká univerzita se připojila k tichému protestu proti aktuálnímu prohlášení nejvyšších ústavních činitelů ČR. Vyvěšením vlajky Tibetu se zařadila po bok většiny českých vysokých škol. Stanovisko vedení univerzity potvrdil na svém facebookovém profilu i rektor Jaroslav Miller.

„Nehledě na politická hlediska a ekonomické zájmy máme pořád právo se setkávat i hovořit s kýmkoliv, tedy i s dalajlámou,“ zveřejnil dnes dopoledne rektor Jaroslav Miller. Čelo jeho úřadu od 11:55 zdobí vlajka Tibetu. Univerzita Palackého se tak připojila ke skupině českých vysokých škol, které se tímto způsobem rozhodly protestovat proti aktuálnímu prohlášení nejvyšších ústavních činitelů České republiky.

Prezident republiky, předseda senátu, poslanecké sněmovny a premiér včera vydali mimořádné vyjádření. V něm se distancují od aktivit ministra kultury Daniela Hermana a místopředsedy vlády Pavla Bělobrádka, kteří se setkali s duchovním vůdcem dalajlámou v rámci jeho pražské návštěvy. V textu dále stojí, že Česká republika respektuje svrchovanost a územní celistvost Čínské lidové republiky, jejíž součástí je i Tibet.

Vysoké školy proto dnes symbolicky vyvěsily vlajku „za pět minut dvanáct“, aby na toto vyjádření upozornily. „Domnívám se, že překračuje standardní hranice diplomatického protokolu a významně se blíží způsobu, kterým komunikovala možná protektorátní vláda s Berlínem nebo normalizační vláda s Moskvou. Není to podle mého názoru běžný tón v komunikaci suverénního státu s cizí mocností," uvedl rektor brněnské Masarykovy univerzity Mikoláš Bek.

Zobrazeno 2299 krát
Naposledy upraveno: pá., 21. říjen 2016 13:51
Pro psaní komentářů se přihlaste