st., 7. prosinec 2016 20:42

Na Václavce tekl punč proudem

Rozdávání punče Rozdávání punče Zdroj: Martina Lusková
Olomouc – V úterý večer pořádal spolek Udržitelný Palacký pro studenty akci Punčování na Václavce. Studenti si tak mohli odpočinout od učení a společně strávit předvánoční čas. Na výběr byl punč s rumem nebo s griotkou, který všichni dostávali do vlastních hrnků a nechybělo ani drobné občerstvení v podobě domácího pečiva. Po celou dobu veselí se také ozývaly tradiční koledy i moderní vánoční písně.

Vůně vánočního nápoje přilákala několik desítek studentů. Chvílemi se dokonce tvořily fronty. „Měli jsme dvě plné várnice, ale pro velký zájem jsme v průběhu večera ještě museli dodělávat další. Celkem se vypilo asi 40 litrů,“ říká spokojeně Štěpán Vaškevič, člen spolku.

Studentský spolek chtěl touto cestou poukázat na zbytečné vytváření velkého množství odpadu, a to především v době adventu. Na trzích se totiž prodávají nápoje především do plastových, nebo papírových povoskovaný kelímků, které často nejdou recyklovat. Možnost zakoupení teplého nápoje do keramického hrnku za vratnou zálohu vidíme u nás jen zřídka. Například ve Vídni jde ale o běžnou věc. Návštěvníky tamějších trhů byste s plastovými kelímky potkali jen těžko. Každý vánoční trh tam totiž má vlastní kolekci hrnků, do kterých si můžete nechat opakovaně nalévat. Jestli po dopití svůj hrnek vrátíte, nebo si ho schováte jako suvenýr, je už na vás.

Zobrazeno 2132 krát
Naposledy upraveno: čt., 8. prosinec 2016 13:47
Pro psaní komentářů se přihlaste