út., 18. duben 2017 20:00

Národní divadlo uvádí sci-fi operu Krakatit v režii Alice Nellis

Umělecký ředitel Opery Národního divadla a dirigent Petr Kofroň, režisérka Alice Nellis, tenorista Josef Moravec, představitel ing. Prokopa, a sopranistka Lucie Hájková, představitelka Anči představili operu Krakatit. Umělecký ředitel Opery Národního divadla a dirigent Petr Kofroň, režisérka Alice Nellis, tenorista Josef Moravec, představitel ing. Prokopa, a sopranistka Lucie Hájková, představitelka Anči představili operu Krakatit. Zdroj: ČTK/ Michal Doležel
Praha - První česká scéna zažije 20. a 21 dubna slavnostní premiéru opery na motivy Čapkova románu Krakatit. Dílo zkomponoval jeden z nejuniverzálnějších českých operních tvůrců Václav Kašlík, autorem libreta je Otakar Vávra. Novou inscenaci připravila filmová a divadelní režisérka Alice Nellis společně se scénografem Matějem Cibulkou. O hudbu se pak postaral umělecký ředitel Opery Národního divadla a Státní opery Petr Kofroň.

„Operní verze kultovní sci-fi, která předpovídá nejen vývoj moderní vědy, ale také cestu lidské civilizace až na samý práh sebezničení, byla napsaná roku 1960. Současnou inscenaci uvádí Národní divadlo u příležitosti 100. výročí narození Václava Kašlíka, jenž byl nejen světově uznávaným hudebním skladatelem, ale také renomovaným dirigentem a operním režisérem,“ uvedl tiskový mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk.

Titulní roli, postavu geniálního vynálezce Prokopa, ztvární tenorista Josef Moravec. Role Ing. Prokopa je velmi rozsáhlá a pěvecky náročná. Je to další výzva, z které mám respekt a zároveň se na ni těším,“ uvedl sólista Opery Národního divadla. V dalších rolích vystoupí například Lucie Hájková (Anči), Richard Haan (Dr. Tomeš) nebo Václav Sibera (Carson).

„Samo libreto Krakatitu má několik rovin: jedna část děje se odehrává ve vzpomínkách, druhá ve fantazii. Hledali jsme proto různé vrstvy reality v opakujících se tvarech a možnostech vzájemného propojení současného bytí, světla a projekce. Hlavním aspektem celého příběhu je otázka zodpovědnosti za vlastní život a za to, co po sobě člověk na světě zanechá. To jsme se také snažili mít po celou dobu na paměti,“ uvedla Alice Nellis.

Filosofické sci-fi z roku 1922, ve kterém Čapek předpovídá nejen vývoj moderní vědy, ale také cestu lidské civilizace až na samý práh sebezničení, uvede Národní divadlo pouze pětkrát a to 20. a 21. dubna, 10. května, 18. května a 15. června letošního roku.

Zobrazeno 2517 krát
Naposledy upraveno: st., 19. duben 2017 12:17
Pro psaní komentářů se přihlaste