st., 11. listopad 2015 00:56

Nehleď skrz prsty, čti mezi řádky

Zlín - Projekt Skrz prsty vybízí veřejnost k větší toleranci a odstranění předsudků. Každý rok se snaží společnosti přiblížit jedno z tabuizovaných témat. Ten letošní bude zaměřen na lásku.

Projekt založila skupina studentů z Fakulty Multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, kteří o sobě tvrdí, že jsou partou nadšenců, co netolerují netoleranci. 

V letošním ročníku se zaměřují na lásku, avšak jak sami upozorňují, nejedná se o hollywoodský doják, ale o její odvrácenou tvář. Téma bude rozděleno do tří bloků – Láska je láska, Láska není nemoc, Láska je blbost. V rámci tohoto ročníku budou opět probíhat přednášky s odborníky nebo s lidmi, kteří mají k problematice blízko. Představí se témata jako komunita leseb a gayů, pedofilie, porno a mnoho dalších. Účastníci se mohou i letos těšit na Afterparty. Celá akce proběhne 30. 3. 2016 a už nyní můžete sledovat její vývoj na facebookových stránkách, či stránkách projektu www.skrzprsty.cz.

Aktuálnějším projektem je zavedení Hate Free Zóny na Ústavu marketingových komunikací. Nese název Nenávist nám nesluší a její cílem je vytvořit rovnoprávné podmínky pro všechny studenty.
„Chceme, aby všichni studenti, bez ohledu na kulturu, národnost či své názory, měli pocit, že sem patří,“ uvádí manažerka projektu Veronika Jančová. Svou pomoc přislíbili samotní zakladatelé Hate Free Culture a kantoři fakulty. O tom, jestli bude Hate Free Zóna vytvořena, rozhodne internetové hlasování, které probíhá do půlnoci 16. listopadu.

Festival Skrz prsty vznikl v rámci školy před třemi lety. První ročník se zaměřoval na homosexualitu, transsexualitu a body modifications.  Druhý nesl podtitul Život bez závislosti a věnoval se alternativnímu způsobu života, drogově vyléčeným a subkulturám. Na tématech pracuje tým téměř celý rok, aby je v "den D" mohl nabídnout obecenstvu, které se může účastnit několika přednášek, promítání a rautu. „Vždy je za tím obrovský kus práce a úsilí, vše si musíme shánět sami, ale kvůli skvělému týmu to stojí za to,“ okomentovala přípravy Jančová.

Zobrazeno 3315 krát
Naposledy upraveno: st., 21. únor 2024 17:42
Pro psaní komentářů se přihlaste