út., 3. květen 2016 02:53

Největší vědecký projekt na světě v CERNu odstavila obyčejná kuna

Velký hadronový urychlovač (LHC-Large Hadron Collider) je největší urychlovač částic na světě. Spuštěný byl v roce 2008 a tato monumentální stavba je zároveň i největším vědeckým projektem vůbec. Stojí v podzemí na území mezi Francií a Švýcarskem. Na jeho projektování se podílelo přes dva tisíce vědců z 34 zemí světa.

V kruhovém tunelu o obvodu 27 kilometrů, v hloubce 50-150 metrů pod zemí, se sráží částice urychlené téměř narychlost světla. Srážka těchto částic dosahuje neuvěřitelných energetických hodnot. Paradoxem proto zůstává, že takovýto kolos dokáže vyřadit z provozu jedna obyčejná malá kuna.

Kuny působí každoročně škody za miliony. Mají ve sklonu vyhledávat teplá a suchá místa, a také žvýkat měkké materiály, jako je například elektroinstalace. Na zaparkovaných autech kuny řádí s železnou pravidelností. Auta se jejich vinou stávají dočasně nepojízdná a řidiči nepříčetně šílení. Na odstávku něčeho tak velkého jako je LHC si však doposud žádná z šelem netroufla. Až do pondělí 1. května, kdy se to jedné z nich podařilo.

Šelmy, které vnikly do prostoru LHC, se sice nedostaly přímo do srážeče částic. Jedna z nich ovšem vlezla do povrchové stanice, kde svou činností způsobila zkrat transformátoru a vědci museli LHC na nějaký čas úplně vypnout. Podle mluvčího CERNu bude trvat znovuspuštění urychlovače několik dní a experimenty se zpozdí o několik týdnů.

Incident, kdy byl LHC odstavený kvůli přírodní příčině není ojedinělý. V roce 2009 upustil pták kus chleba do elektrického systému, který LHC také vyřadil z provozu. Na rozdíl od zmíněného ptáka se kuně v letošním roce stalo dobrodružství osudným. 

Zobrazeno 3323 krát
Naposledy upraveno: st., 10. duben 2024 20:42
Pro psaní komentářů se přihlaste