čt., 10. březen 2016 21:41

Nejzajímavější archivy StB nově dostupné pro veřejnost i z domova

PRAHA - Od čtvrtka mohou lidé ze široké veřejnosti nahlédnout do Archivu bezpečnostních složek. Dokumenty budou zpřístupněny pro zaregistrované uživatele v systému eBadatelna.cz. Jedná se o nejzajímavější a nejžádanější část archivu – na 300 000 skenů. Kromě sedmnácti kilometrů archiválií si mohou lidé prohlédnout i fotografie, které nebyly nikdy zveřejněny.

Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) na svých stránkách uvedl, že přístup zdálky bude v testovacím provozu do konce léta. Podle ústavu jde o počin, na který odborná veřejnost léta čekala. Mluvčí ÚSTR Pavel Ryjáček pro ČTK uvedl: „Dálkový přístup samozřejmě nezpřístupňuje celý Archiv bezpečnostních složek, to by nešlo. Ten archiv je příliš velký. Na dálku bude přístupný malý zlomek, ale ten znamená 300 000 skenů, což je poměrně dost na prohlížení. Navíc jsou to vybrané fondy patřící mezi nejzajímavější a veřejností nejčastěji vyžadované dokumenty.“

Uživatelům se zpřístupní tři části fondu. Sekretariát Federálního ministerstva vnitra, fondy Velitelství Státní bezpečnosti a Kabinet materiálů StB. Výběr obsahuje mimo jiné i materiály kolegia ministra národní bezpečnosti a kolegia ministra vnitra, jimiž prošly mnohé klíčové události tehdejší doby, pokud se týkaly Bezpečnosti. „Tam byly probírány ty nejpodstatnější otázky, týkající se organizace a činnosti bezpečnostního aparátu,“ upozornila ředitelka Archivu bezpečnostních složek Světlana Ptáčníková.

Pro přístup do databáze bude nutné respektovat pravidla. Každý žadatel o přístup musí fyzicky navštívit jednu z poboček archivu, a to buď u Brna, nebo v Praze. Dále se musí prokázat občanským průkazem a teprve poté získá přístupové kódy do databáze. Každý zájemce je evidován, do archivu se není možné dostat anonymně.

Zobrazeno 2243 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 17:42
Pro psaní komentářů se přihlaste