pá., 27. listopad 2015 00:09

Německo se vojensky zapojí do boje proti Islámskému státu

Berlín - Spolková republika Německo se hodlá účastnit bojů proti takzvanému Islámskému státu. Informaci uvedla po jednání vládní koalice CDU/CSU a SPD ministryně vnitra Ursula von der Leyenová. Hlavním impulsem pro nasazení armády v Sýrii jsou nedávné pařížské útoky.

Cílem mise proti radikálním islamistům má být především podpora francouzského námořnictva a letectva, které v oblasti už působí. Do středozemních vod proto Německo pošle svou válečnou fregatu, jejíž úkolem bude ochrana francouzské letadlové lodě Charles de Gaulle, která svou misi v oblasti zahájila tento týden.

Také vzdušná účast Německa bude úzce spjata s Francouzy. Luftwaffe přislíbilo nasazení svého vzdušného tankeru, který umožní delší působení ve vzduchu jak francouzským, tak německým stíhačům. Ti budou vybaveni dvoumístnými bitevníky s měnitelnou geometrií křídel Panavia Tornado, které se užívaly například při válce v Kosovu. Dalším bodem francouzsko-německé spolupráce bude využití společného satelitu pro monitorování situace v Sýrii.

V důsledku současné bezpečnostní situace v Evropě přislíbil Bundeswehr pomoc francouzské armádě i mimo Sýrii. Jedná se například o nasazení německých jednotek v Mali, kde působí i česká armáda, nebo v Iráku. Zde už sice na severu země vojáci působí, nesoustředí se však na bojovou činnost, ale poskytují výcvik a výzbroj kurdským milicím.

Zobrazeno 2147 krát
Naposledy upraveno: ne., 25. únor 2024 22:43
Pro psaní komentářů se přihlaste