pá., 11. říjen 2019 13:00

Čech u počítače na cestě dobýt svět

Finále Worlds 2018 sledovalo na internetu v jeden moment 44 milionů lidí Finále Worlds 2018 sledovalo na internetu v jeden moment 44 milionů lidí Zdroj: Riot Games
Berlín/Olomouc - Devátý ročník světového šampionátu v nejhranější a druhé nejsledovanější počítačové hře na světě - League of Legends začal v sobotu 12.10. Na turnaji Worlds 2019 změří své síly šestnáct nejlepších týmů světa. Tento ročník je pro Českou republiku speciální, protože poprvé na šampionátu máme českého zástupce. Marek Brázda alias Humanoid nastoupí za evropský tým Splyce na pozici midlanera. 

Splyce poměrně hladce zvládli kvalifikaci v Berlíně, která probíhala od 2.10. Ztratili ve skupinách pouze jednu hru. Vyřazovací boje kvalifikace už byly zajímavější. Splyce nakonec zvládli evropského soupeře Unicorns of Love udolat. Napínavá best of 5 série skončila 3:2 pro celek českého hráče.

League od Legends je týmová multiplayerová online počítačová hra typu moba (mulitplayer online battle arena). Hráč vystupuje jako vyvolávač a v jednotlivých zápasech si volí jednu ze 144 postav, kterou po zbytek zápasu ovládá. Každá postava má své unikátní vlastnosti, příběh, dabing, pasivní a čtyři aktivní schopnosti. Během zápasu se pět hráčů pomocí vylepšování svých postav snaží být silnější než nepřátelský tým a rozbít mu hlavní budovu - Nexus. 

Hra je tak komplexní a založená na schopnostech vyvolávačů, že se v ní během deset let začalo soutěžit. A to o nemalé částky. Participující týmy si mezi sebe rozdělí téměř dva a čtvrt milionu dolarů. Vítěz si z této částky odveze v přepočtu přes 23 miliónů korun. Pro profesionální soutěžení v počítačových hrách se ujal název E-Sport. 

Zobrazeno 1164 krát
Naposledy upraveno: čt., 17. říjen 2019 16:45
Pro psaní komentářů se přihlaste