čt., 14. duben 2016 15:48

Nesrovnalosti v novele silničního zákona: přednost zprava na "kruháči" a zimní výbava i létě

ČR -  Na začátku letošního roku vešla v platnost novelizace silničního zákona. V ní mimo jiné došlo k úpravě přednosti v jízdě na kruhových objezdech. Nyní se objevil další přešlap novely. Značka „Zimní výbava“, která přikazovala pokračovat v jízdě například jen se zimními pneumatikami, nyní platí celoročně. Dříve to bylo jen v období od 1. listopadu do 31. března.

Změna přednosti v jízdě na kruhových objezdech byla v poslední době velmi diskutovaným tématem. V praxi měla novinka fungovat tak, že by již nemusela být značka „Kruhový objezd“ doplněna o další značku „Dej přednost v jízdě“ nebo „Stůj, dej přednost v jízdě“. Nově tak mohly nastat situace, kdy by se přednost řešila tzv. pravidlem pravé ruky – auto jedoucí po kruhovém objezdu v takovém případě musí dát přednost autu vjíždějícímu na objezd. Ministerstvo svůj záměr však na základě veřejné diskuse přehodnotilo a přednost na kruhových objezdech se tak nemění.

S koncem zimního období vyšel najevo další nedostatek novely. Značka „Zimní výbava“, která platí především pro nákladní vozidla, byla umisťována např. do horských oblastí nebo na úsek dálnice D1 vedoucí přes Vysočinu. Platila v období od 1. listopadu do 31. března, nyní se platnost rozšířila celoročně. Ministerstvo dopravy myslí na to, že sníh a led se může v rizikových oblastech vyskytovat i mimo uvedené období. Nyní by však bylo nutné na léto značky odstraňovat nebo složitě zneplatňovat např. dodatkovými tabulkami.

Změna se nelíbí například agentuře Obhajoba řidičů, která na svém Facebooku uveřejnila obavu, že bude policie bezdůvodně pokutovat řidiče bez zimních pneumatik. Zdeněk Neusar z ministerstva dopravy však serveru iDnes.cz řekl: „Očekáváme, že obce tuto značku budou využívat jen v případech, že to bude účelné a v opačném případě značku odstraní či zneplatní.“

Zobrazeno 2106 krát
Naposledy upraveno: so., 23. březen 2024 13:28
Pro psaní komentářů se přihlaste