po., 14. březen 2016 21:20

Norsko změní přísný systém odebírání dětí problémovým rodinám

Oslo – Fungování norské sociální služby Barnevernet se výrazně změní. V případech odebrání dětí z důvodů zanedbávání výchovy, sexuálního zneužívání nebo jiných prohřešků bude Norsko nově posílat děti zpět do země původu.

Českou republikou i jinými zeměmi chce Norsko začít komunikovat intenzivněji než doposud. "V Norsku vznikne nový úřad, který se spojí s Českem hned, jakmile začne vůbec nějakou českou rodinu vyšetřovat," uvedla pro Aktuálně.cz právní poradkyně ředitelství Barnevernetu Agnete Krogvigová.

Změny jsou součástí Haagské úmluvy o právech dítěte, kterou Norsko podepsalo minulý týden. Mezinárodní spolupráci přímo nařizuje, avšak věc se bude ještě řádně projednávat. Podrobnosti o změnách postupů norské sociální služby se veřejnost dozví až postupem času.

Barnevernet vešel do povědomí českých občanů kauzou rodiny Michalákových. V roce 2011 se norská strana rozhodla na popud tamější mateřské školky odebrat matce oba syny kvůli podezření ze zanedbání péče a zneužívání. Zprvu měla matka možnost své syny navštěvovat, postupem času však ztratila i toto právo. Naposledy viděla Eva Michaláková své syny v březnu roku 2014. Celým případem se stále důsledně zabývají česká média i politici, včetně prezidenta Miloše Zemana, který se několikrát vymezil proti přístupu norské strany. V loňském roce také zrušil pozvání norské velvyslankyně Siri Ellen Sletnerové na akce u příležitosti oslav 28. října. V pořadu S prezidentem v Lánech případ označil za „únos dětí a druh gangsterismu“.

Zobrazeno 1878 krát
Naposledy upraveno: út., 12. březen 2024 18:34
Pro psaní komentářů se přihlaste