so., 14. prosinec 2019 19:59

Nová Telegraph Gallery otevřela výstavou Václava Stratila

Nová Telegraph Gallery otevřela výstavou Václava Stratila Nová Telegraph Gallery otevřela výstavou Václava Stratila Zdroj: Fotografie autorky
Olomouc – Nově otevřená olomoucká galerie současného umění Telegraph Gallery pořádá svou první výstavu. Nese název Srdce v kleštích a autorem je olomoucký rodák Václav Stratil. Těšit se můžete na kresebné i fotografické práce, v nichž autor utváří vazby mezi osobní pamětí a svou uměleckou historií. Výstava potrvá do 19. ledna. 

Václav Stratil je kreslíř, malíř, performer, autor fotografických performancí, a také je známý jako svérázný písničkář.

Výstava Srdce v kleštích demonstruje témata návratu, domova, paměti a stáří. Stratil vytvořil v Telegraph Gallery výběr svých prací z let 2003–2019. Vznikl tak soubor, ve kterém se objevují motivy lehkosti i tíhy stáří. Exhibice propojuje autorovu osobní paměť s jeho vlastní uměleckou historií. Výstava zobrazuje dva celky. Na jedné straně díla, která odkazují na Stratilovu zkušenost s velkými šrafovanými kresbami, jež jsou dnes považovány za první z vrcholů jeho umělecké tvorby. Proti tomu na výstavě vyobrazuje kresby „myslivečků“, kterými navázal na své vzpomínky z dětství. Autor zde záměrně použil dětské výtvarné projevy a techniku, čímž odkryl nový způsob komunikace s diváky.

Nekomerční Telegraph Gallery se otevřela 17. listopadu 2019 a spojuje umění, práci, architekturu, odpočinek a kulturu. Galerie na první pohled zaujme svými netradičními prostory, které umělcům umožňují nejen vystavovat svá díla, ale také je na místě přímo vytvářet. Dále poskytuje sdílené pracovní prostory, kavárnu Telegraph Cafe, střešní zahradu a multimediální místnost.

Zobrazeno 1285 krát
Naposledy upraveno: út., 17. prosinec 2019 10:05
Pro psaní komentářů se přihlaste