ne., 26. duben 2020 17:40

Nová zelená úsporám pomáhá v ekonomické krizi

Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek Zdroj: pixabay.com
Česká republika – Nová zelená úsporám, program Ministerstva životního prostředí pomůže zmírnit dopady koronavirové krize na českou ekonomiku. Stát upravil podmínky pro snadnější získání příspěvků. Za první čtvrtletí si o dotaci požádalo téměř 3500 lidí.

Nová zelená úsporám je program zaměřený na energeticky úsporné renovace, stavby domů a zdroje energie. „Dotační program, na jehož realizaci se podílí zejména živnostníci a malé firmy, má zcela jednoznačně potenciál podpořit domácí ekonomiku ochromenou koronavirovou situací. V současnosti je jedním z nejvýznamnějších existujících prorůstových opatření, která můžeme rychle využít, abychom zmírnili dopady koronavirové krize,“ říká ministr životního prostředí Richard Brabec.

„Díky dobře nastavenému systému podpory a vysokému finančnímu pákovému efektu přináší program z jedné investované koruny z veřejných prostředků zpět do našeho hospodářství minimálně tři další koruny. Nejen, že má tak pozitivní vliv přímo na státní rozpočet, ale i na rozvoj podnikatelské sféry, zejména na malé a střední firmy ve stavebnictví i dalších souvisejících oborech,“ dodává Brabec.

Ani v době pandemie zájem o příspěvky z tohoto programu neopadá, naopak zaznamenal až 30% nárůst oproti minulému roku. Podle ministra Brabce přijal Státní fond životního prostředí ČR za první čtvrtinu tohoto roku 3489 nových žádostí o dotace, jejichž celkový objem činil 800 milionů korun. Což je o celou třetinu více než v první třetině roku minulého.

Zvýšení zájmu v tomto období souvisí hlavně s tím, že jaro je ideálním obdobím právě na stavební práce, které program podporuje. Mezi ně patří například zateplování budov, stavby pasivních domů nebo instalace úsporných zdrojů energií. Tato opatření zároveň výrazně ušetří spotřebu energií a také uleví životnímu prostředí.

Vzhledem k aktuální koronavirové situaci se snaží úřad vyjít svým žadatelům co nejvíce vstříc. Například operativně upravil podmínky programu nebo také prodloužil dobu na dodání podkladů. Domácnostem, které nestihly vyřídit potvrzení od distribučních firem usnadňuje čerpání dotací, a navíc jim poskytuje možnost vyřídit potřebné podklady elektronickou cestou.

Program Nová zelená úsporám navazuje na program Zelená úsporám a běží již od roku 2014.

Zobrazeno 845 krát
Naposledy upraveno: ne., 26. duben 2020 20:14
Pro psaní komentářů se přihlaste