st., 11. listopad 2015 00:40

Nový projekt Animág nabízí příležitost mladým tvůrcům animovaných filmů

Kroměříž - Začátkem listopadu odstartovala nová soutěž pro děti a mládež s názvem Animág Kroměříž 2016. Je to jedinečná příležitost pro všechny, kdo se o animovanou tvorbu zajímají, nebo s tím chtějí teprve začít a dostat své snímky na filmová plátna. Zapojit se mohou jak školy, tak jednotlivci.

Slavný scénárista animovaných pohádek a rodák z Kroměříže Miloš Macourek oslaví příští rok už 90. narozeniny. To je podle organizátorů skvělá příležitost pro zahájení letošní nové soutěže. Jejich hlavním cílem je upozornit děti a mladé lidi na to, že mohou své myšlenky a nápady vyjádřit i netradičním způsobem, tedy animovaným filmem. "Animág spolupracuje s mnoha institucemi a lidmi, našimi partnery jsou například Zlín Film Festival a ČT Déčko, odbornou garanci poroty převzal učitel animované tvorby na FAMU v Praze Michael Carrington. Doufáme, že bude první ročník akce úspěšný a stane se tak začátkem nové tradice," uvedla vedoucí organizátorského týmu Jana Vítková.

A o co přesně jde? Úkolem zájemců je vytvořit vlastní originální tříminutový film některým z klasických postupů animace stop motion. Tato tradiční technika je jedním z nejstarších způsobů animace, pomocí které byla vytvořena například i slavná Mrtvá nevěsta Tima Burtona. Říká se jí také fázová animace, protože na jednotlivých snímcích se musí objekty vždy o kousek posunout nebo pozměnit, takže rychlým řazením za sebe vznikne dojem pohybu. Proto je tento způsob poměrně časově náročný - na jednu vteřinu musí tvůrce nasnímat 24 obrázků a na předepsané tři minuty jich tak bude potřebovat čtyři tisíce. Má to ale jednu nespornou výhodu - soutěžícím stačí mít pouze základní technické vybavení, jako digitální fotoaparát nebo fotoaparát v mobilu a běžně dostupné počítačové programy. Hlavní je být originální a zapojit fantazii.

Prvním krokem je registrace na stránkách www.animag-kromeriz.cz, kde zájemci najdou kromě všech potřebných informací a videí pro inspiraci také podrobný manuál na vytváření animace, takže se mohou zúčastnit opravdu i úplní začátečníci. Je tak docela možné, že se jejich výtvory objeví nejen na filmových plátnech v některých kinech, ale dokonce i na plánovaném 56. ročníku Zlín Film Festivalu. Slavnostní vyhodnocení a předání ocenění proběhne před publikem festivalu 1. června 2016.

Zobrazeno 2423 krát
Naposledy upraveno: st., 21. únor 2024 17:41
Pro psaní komentářů se přihlaste