st., 7. říjen 2015 21:25

O němčině pohovoří známé osobnosti, vždy v pondělí v rozhlase

Olomouc – Projekt, který v loňském akademickém roce poprvé uspořádala katedra germanistiky je zpět. Každý týden bude v Olomouci přednášet jedna osobnost, která má co do činění s německým jazykem, potažmo s německy mluvícími zeměmi. V loňkém roce to byl například český politik Karel Schwarzenberg, či slovenská herečka a diplomatka Magda Vašáryová. V pondělí 21. září hovory zahájil diplomat, básník a germanista Tomáš Kafka, 5. října přednášela Radka Denemarková.

„Učit se němčinu pro mě bylo něco, jako bobříci odvahy,“ tvrdí Kafka, který studoval ruskou filologii a historii. Později se z něj stal také básník a překladatel. Překládal například díla německého spisovatele Güntra Grasse. Přednášku, která se konala v sále olomouckého rozhlasu, navštívilo asi dvacet diváků z řad studentů, či obyvatel Olomouce. Mezi návštěvníky však také seděl bývalý rektor olomoucké univerzity, přítel Tomáše Kafky, pan Josef Jařab.

Za dva týdny do sálu olomouckého rozhlasu přilákala diváky přednáška sympatické Radky Denemarkové, bývalé studentky germanistiky a bohemistiky, nyní české spisovatelky a překladatelky z němčiny. Její názory a myšlenky publikum poslouchalo nadšeně a s úsměvem. „Německo je pro nás nesmírně důležité, němčinu jsem se učila od malička, a teď je to pro mě Má Němčina,“ vyzdvihuje potřebnost německého jazyka Denemarková.

Olomoucké hovory o Němčině se konají vždy v pondělí od sedmnácti hodin v sále Českého rozhlasu Olomouc. Vždy je poutavě provází Ingeborg Fialová z katedry germanistiky.

 

Zobrazeno 2045 krát
Naposledy upraveno: čt., 1. únor 2024 22:02
Pro psaní komentářů se přihlaste