so., 21. říjen 2017 13:52

Obchodní dům ve Zlíně získá novou podobu

Obchodní dům Prior v rekonstrukci Obchodní dům Prior v rekonstrukci Zdroj: Nikola Bajerová
Zlín - Již v červenci tohoto roku byla ve Zlíně zahájena rozsáhlá rekonstrukce obchodního domu Prior. Budově typické baťovské funkcionalistické architektury přímo v srdci Zlína vrátí její jedinečný původní vzhled. Oprava by měla trvat zhruba do poloviny roku 2018.

Celá rekonstrukce obchodního domu výrazně změní jeho stávající koncepci. Obchodní prostory byly před přestavbou soustředěny do šesti podlaží. Ve zrekonstruované budově se však budou nacházet v prvním a druhém poschodí. Zde budou moc návštěvníci využít k nákupům drogerie, lékárnu, potraviny či květiny. Milovníci gastronomie zase potěší restaurace a kavárny s venkovními zahrádkami.

Třetí až šesté patro pak budou sloužit jako kancelářské a jednací místnosti. V sedmém až desátém poschodí se bude nacházet čtyřhvězdičkový SPA hotel s celkem 72 pokoji a 144 lůžky. Součástí bude i wellness, fitness centrum a fine dining restaurace pro 76 osob.

Budova obchodního dmu, Zlíňanům známého také pod názvem Prior, byla postavena v roce 1932 podle návrhu dvorního baťovského architekta Lydie Gahury. Obchodní dům se po svém dokončení stal pro zlínské obyvatele živým místem, kde trávili svůj čas nejen návštěvou tovární jídelny, ale i nakupováním a to v duchu nejmodernějších trendů. Obchodní dům byl například prvním v republice, který zavedl jezdící schody. Převratnou novinkou byl také samoobslužný prodej. K prvním rekonstrukcím budovy došlo již v 70. letech minulého století, ale opraveno bylo pouze členění oken. Příští rok se však obyvatelé Zlína mohou těšit na zbrusu nový obchodní dům.

Zobrazeno 3868 krát
Naposledy upraveno: st., 25. říjen 2017 11:05
Pro psaní komentářů se přihlaste