út., 17. leden 2012 19:48

Objev českého vědce sjednotí mapy na celém světě

Českému vědci a jeho výzkumnému týmu se podařilo vyvinout konstantu, která s největší pravděpodobností vstoupí do dějin geografie a stane se základem pro jednotné měření nadmořské výšky na celém světě.

Českému vědci Viliamu Vatrtovi, dlouholetému pracovníkovi Vojenského geografického a hydrometeorologického úřadu v Dobrušce, a jeho výzkumnému týmu se podařilo vyvinout konstantu, která s největší pravděpodobností vstoupí do dějin geografie a stane se základem pro jednotné měření nadmořské výšky na celém světě. Na objevu konstanty nazvané „W nula“ docent Vatrt pracoval více než dvanáct let a obdržel za něj prestižní ocenění „Česká hlava 2011“ v kategorii Invence.

Určování nadmořských výšek bylo doposud problematické, protože v důsledku nepravidelnosti tvaru zemského tělesa a působení gravitace Měsíce a Slunce není nadmořská výška mořské hladiny jednotná – rozdíly mohou činit až dva metry. Skupiny států vždy k měření nadmořské výšky užívají určitý domluvený bod, například Česká republika od roku 1955 k takovýmto měření využívá hladiny moře baltského. Problém nastává ve chvíli, kdy se budeme pokoušet srovnávat nadmořské výšky míst, která její výpočet vztahují k různým mořím. „Když budete měřit výšku Sněžky od Baltského a nebo Severního moře, dostanete různé výsledky,“ popisuje Viliam Vatrt dosavadní nepřesné metody měření.

Výzkumný tým docenta Vatrta dokázal jako první na světě vyvodit za pomoci údajů z družic, které zaměřují průběh mořské hladiny, konstantu, při jejímž užití ve výpočtu nadmořské výšky jakéhokoli místa na Zemi budu mít všechny tyto výšky stejný počátek. Jedná se o první celosvětově uznanou konstantu, pomocí které bude možno vytvořit jednotný výškový systém.

 

Objev konstanty „W0“ však nebude mít praktické využití jen v geodézii ale i v mnoha jiných více či méně příbuzných odvětvích. Zjednoduší například sledování růstu hladin oceánů a výpočet hodnot tíhového zrychlení. Na výpočtu nadmořské výšky záleží také měření přesného času atomovými hodinami, konstanta „W0“  tedy přispěje i ke sjednocení měření světového času. Objev českých vědců mimo jiné také usnadní navigaci v letecké dopravě a pomůže zabránit leteckým katastrofám v důsledku střetu s překážkami.

Zdroje:
http://www.mocr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/objev-v--vatrta-zmeni-vsechny-mapy-na-svete--pracoval-na-nem-12-let-64145
http://www.ceskahlava.cz/index.php?mainpager=page&id=502&csum=f68dfc7

Foto:
technet.idnes.cz
www.ceskahlava.cz

Zobrazeno 2852 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:42
Pro psaní komentářů se přihlaste